szerző:
MTI

A Jobbik szerint "álságos" Orbán Viktornak az a kijelentése, hogy a tandíjat ellenzi, miközben kormányra kerülve...

A Jobbik szerint "álságos" Orbán Viktornak az a kijelentése, hogy a tandíjat ellenzi, miközben kormányra kerülve bevezették az ellenzékiként még elutasított térítési díjat, amivel a tehetségesek helyett a tehetősek jártak jól.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője a miniszterelnöknek a policity.hu oldalon hétfőn megjelent interjújára reagálva azt közölte: a Jobbik szerint az állami finanszírozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a szegényebb rétegek gyerekeinek esélyük legyen a felemelkedésre, és ehhez ne kelljen eladósítaniuk magukat.

Orbán Viktor az interjúban arról beszélt, ellenzi a tandíjat, és azt szeretné, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, amelyben képes minden diák maga állni a teljes tanulási költségét. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása.

"Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia" - mondta Orbán Viktor.

Dúró Dóra közleményében úgy fogalmazott: az interjúból az is kiderül, a kormány nem hajlandó szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kivándorlási kedv az elmúlt húsz évben sosem volt ilyen magas.

A Jobbik szerint az államnak igenis biztosítania kell azt, hogy a pályakezdők ne tartozással, hitellel a nyakukban kezdjék meg életüket, és húszas éveikben keresett fizetésüket otthonteremtésre és családalapításra fordíthassák hiteltörlesztések helyett.