szerző:
MTI

Ha a tandíjat túl gyorsan és mindenkire kötelezően bevezetnék - azaz megvalósulna Orbán Viktor terve, és minden diák...

Orbán Viktor olyan felsőoktatást akar, ahol minden hallgató fizet a tanulásért. Nahalka szerint rossz az irány
©

Ha a tandíjat túl gyorsan és mindenkire kötelezően bevezetnék - azaz megvalósulna Orbán Viktor terve, és minden diák  fizetné a képzési költségeit -, akkor ösztöndíjprogramokra és sokkal nagyobb diákhitelre van szükség - írta a Népszabadság szerdán.

A lapnak nyilatkozó Nahalka István oktatáskutató kifejtette: a diákhitel vállalása azonban számos más hitelformával összehasonlítva rendkívül kockázatos. Véleménye szerint a hátrányosabb rétegekhez tartozó fiatalok bizonytalanok abban, hogy sikerül-e elvégezniük a főiskolát, egyetemet, és sikeres végzés után kapnak-e olyan állást, amelynek jövedelméből képesek visszafizetni a diákhitelt. S ha ezekre a kérdésekre a hátrányosabb rétegekhez tartozó fiatalok nemmel válaszolnak, akkor a többiekhez képest kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba - fejtette ki. Tizenhárom kérdés és válasz az új diákhitelről: összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A következmény pedig az, hogy "a társadalom adottság- és tehetségpotenciáljával bánunk rosszul, hiszen a felsőoktatásba emiatt nem jelentkező fiatalok között sok, igazán jobb sorsra érdemes, tehetséges ember lesz" - fogalmazott az oktatáskutató.