szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha azon gondolkodtok, hogy mivel töltsétek a következő hónapokat, vagy éppen új célt kerestek, itt minden fontos információt és tippet megtaláltok a lehetőséggel kapcsolatban.

Január 23-án húzták a ponthatárokat a keresztféléves felvételin - itt írtunk róluk -, amikor is kiderült, ki kezdheti el a kiválasztott szakot februárban. Ha ezúttal nem sikerült a felvételi, ne keseredjetek el: több lehetőség közül választhattok a következő hónapokban is. Arról, hogy mit tehettek, ha nem értetek egyet a felvételi döntéssel, itt olvashattok.

Újabb felvételi

A szeptemberben induló képzésekre való jelentkezés határideje sincs már messze: február 15-ig kell felvételiznetek a kiszemelt szakokra. A ponthatárokat várhatóan július 23-án húzzák. Jó hír, hogy ha ekkor nem kerültök be, a pótfelvélin újra próbálkozhattok majd, feltéve, hogy az adott képzésen maradnak üres helyek. A 2020-as felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Szakmatanulás

Ez azért is jó alternatíva, mivel az első két szakképesítést iskolai rendszerű képzésben ingyen szerezhetitek meg, az állami féléveitek sem fogynak vele, ha pedig később a szakiránynak megfelelő szakon tanultok tovább, többletpontot is kaphattok. Ha már van diplomátok, akkor is ingyen szerezhettek szakmát. Indulnak ingyenes képzések februárban is: itt találtok meg minden információt a keresgéléshez.

Ha rugalmasabb időbeosztást szeretnétek vagy év közben szeretnétek jelentkezni és fizetni is tudtok, válogathattok skolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami képzések közül is. Ilyen formában szeptembertől már csak részszakképesítések indulnak, így érdemes kihasználni a lehetőséget. A tanfolyami OKJ-ról itt olvashattok részletesen.

Szakirányú továbbképzés

Ha már van alapszakos diplomátok vagy a korábbi rendszer szerinti legalább főiskolai végzettségetek, szakirányú továbbképzésre is jelentkezhettek: központi felvételi itt nincs, a jelentkezési határidő általában júniusban vagy júliusban van. Ezek fizetős képzések, amelyek 2-4 félévesek, gyakorlatorientáltak és többnyire levelező formában indulnak. Itt találjátok az összes tudnivalót.

Munkavállalás, szakmai gyakorlat itthon vagy külföldön

Az Európai Szolidaritási Testület honlapján 2-6 hónapos - legfeljebb 12 hónapra hosszabbítható - szakmai gyakorlatokat, illetve 3-12 hónapos munkalehetőségeket találtok. A testület az utazáshoz, a költözéshez és a nyelvtanuláshoz is nyújt támogatást, a fogadó szervezettől pedig fizetést kaptok. Itt olvashatjátok a részleteket.

Ha inkább Magyarországon dolgoznátok, itt találtok tippeket az önéletrajz megírásához, itt pedig az állásinterjúra való felkészülésben segítünk. Ezzel az appal állások és gyakornoki helyek között keresgélhettek térképes vagy listanézetben.

Pénztárcabarát, de piacképes tanfolyamokat kerestek? Összegyűjtöttünk nektek néhányat

Olyan OKJ-s tanfolyamokat kerestek, amik olcsók, de mégis hasznosak? Ha szakmát tanulnátok, akkor érdemes elolvasnotok a következő listát, ugyanis olyan pénztárcabarát képzéseket gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyen munkát találhattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.