szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakmák nagy részét már csak 2020 végéig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni, utána ugyanis jelentősen lecsökken a munka mellett elvégezhető, iskolarendszeren kívüli képzések száma az új Országos Képzési Jegyzék értelmében. Mutatjuk a részleteket.

2020. szeptember 1-jétől radikálisan lecsökken a szakképzésben megszerezhető szakmák száma az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet alapján, amely szeptember 30-án jelent meg. A legtöbb képesítést csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Ez igaz az összes érettségire épülő szakmára is. Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: ezeket itt nézhetitek meg.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. A Felnőttképzők Szövetsége szerint olyat is lehetett hallani, hogy egy, az alapszakmákra épülő második szakképesítéseket vagy egyéb szakmai képzéseket tartalmazó jegyzéket is közzétesznek majd, több információ ugyanakkor még nincs erről.

Jó hír, hogy az iskolai rendszerű képzésben az átalakítás után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van.

Miért éri meg a tanfolyami forma, és hol találjátok az ilyen képzéseket?

A tanfolyami képzés előnye, hogy bár fizetni kell érte, gyorsabban szerezhettek szakmát, az órák beosztása pedig jobban igazodik a munkaidőhöz.

Arról, hogy hogyan nézhetitek meg, mely szakmákat lehet tanfolyami formában megszerezni, milyen végzettség kell hozzájuk és mennyi ideig tartanak, itt olvashattok:

Már nem sokáig szerezhettek OKJ-s képesítést tanfolyami formában: íme, a tudnivalók

Az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét nemsokára már csak iskolarendszerű képzésben tanulhatjátok. Mutatjuk, hogyan szerezhettek képesítést jelenleg egy tanfolyam elvégzésével, amelyért ugyan fizetni kell, de rövidebb és jobban igazodik a munkaidőhöz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.