szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb szakmát 2020. szeptember 1-jétől csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd tanulni az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerint - ilyen lesz az összes érettségi végzettséghez kötött képesítés is.

Ahogy megírtuk, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az új jegyzék alapján, amely 2020. szeptember 1-jén lép hatályba, a képesítések nagy részét kizárólag iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni. A felnőttoktatással foglalkozó cégek 2020. december 31-ig indíthatnak a régi OKJ szerinti, iskolarendszeren kívüli képzéseket.

További változás, hogy érettségi végzettséghez kötött szakképesítést sem lehet majd iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában tanulni. Az új jegyzékben ugyanis csak négyféle szintű képzés szerepel:

  • 21: alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a szakiskolai képzésben, illetve a Szakképzési Hídprogramban szerezhető meg
  • 31: alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre (a továbbiakban: bemeneti kompetencia) épül, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a szakiskolai képzésben, illetve a Szakképzési Hídprogramban szerezhető meg
  • 34: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
  • 54: emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg

A kormányrendelet alapján pedig a 21-es és 31-es szintű képzéseket kizárólag iskolarendszeren kívüli, a 34-es és 54-es szintű szakképesítéseket viszont csak iskolai rendszerű oktatásban lehet majd megszerezni 2020. szeptember 1-jétől.

Iskolai rendszerű képzésben ingyen tanulhattok: a feltételekről itt olvashattok. Ha pedig még az új jegyzék hatályba lépése előtt, tanfolyami formában szeretnétek szakmát szerezni, ami ugyan nem ingyenes, de gyorsabb és jobban igazodik a munkaidőhöz, ide kattintsatok a tudnivalókért. Azt, hogy jelenleg milyen képesítéseket szerezhettek érettségivel, itt nézhetitek meg.

Ezekkel a szakmákkal könnyű munkát találni: itt az idei lista

Szakmát tanulnátok, de nem tudjátok, melyikkel lehet könnyen elhelyezkedni? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.