szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét nemsokára már csak iskolarendszerű képzésben tanulhatjátok. Mutatjuk, hogyan szerezhettek képesítést jelenleg egy tanfolyam elvégzésével, amelyért ugyan fizetni kell, de rövidebb és jobban igazodik a munkaidőhöz.

Hamarosan átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét: a jelenleginél sokkal kevesebb szakmát lehet majd iskolarendszeren kívül, vagyis tanfolyami formában tanulni. Ha munka mellett, rövidebb idő alatt szeretnétek képesítést szerezni, most érdemes átböngészni a felnőttképzéssel foglalkozó cégek kínálatát.

Azt, hogy melyik szakképzés indul tanfolyami formában is, az aktuális Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) nézhetitek meg: a 2019-es listát innen tölthetitek le. A fájlban "A képzés munkarendje" című oszlopban "TK" (vagyis tanfolyami képzés), vagy "TK" is szerepel azon szakképesítések neve mellett, amelyeket tanfolyami formában is tanulhattok. A tanfolyam óraszámait az "Iskolarendszeren kívüli képzési idő" oszlopban láthatjátok.

Ezen kívül a döntéshez még a "Szint" című oszlopban található számot kell értelmeznetek. Ezek azt jelölik, hogy az adott szakma tanulásához milyen végzettségre van szükségetek. A számok magyarázatát itt találjátok.

A konkrét tanfolyamok kereséséhez használhatjátok a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresőjét is, amelyben szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek.

Ha inkább ingyen szeretnétek tanulni, itt olvashattok az iskolarendszerű OKJ-s képzésről:

Fontos szabályok és tévhitek: ezek az ingyenes OKJ-s képzés feltételei

Hány OKJ-s képzést végezhettek ingyen, és van-e bármilyen korhatár ezeknél a tanfolyamoknál? Fontos szabályok, amelyeket sokan rosszul tudnak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.