szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem jelenik meg újabb szakmalista, csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma, az iskolai rendszerű képzésben pedig az esti tagozat jelentősége nőhet meg. Ugyanakkor még nagyon sok a kérdőjel - mondta a Felnőttképzők Szövetségének elnöke az Eduline-nak a szakképzési rendszer 2020 szeptemberében élesedő átalakításával kapcsolatban.

"Még nem látható, hogy mi lesz a felnőttképzés szerepe a jövőben. Sok olyan kérdés van az új szakképzési rendszer körül, amelyről nem beszél senki, így pedig nem lehet teljes képet alkotni" - mondta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke az Eduline-nak.

Ahogy megírtuk, szeptember 30-án a Magyar Közlönyben megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet a 2020. szeptember 1-jétől oktatható szakképesítések listájával. Ebben jelentősen visszavágták azoknak a képzéseknek a számát, amelyeket - a gyorsabb és rugalmasabb, igaz, nem ingyenes - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában is meg lehet szerezni, felnőttképzéssel foglalkozó szervezeteknél.

Míg a jelenlegi rendszerben mindössze 27 olyan képzés van, amelyet csak iskolai rendszerben (a szakképzési centrumokhoz tartozó, a jövő tanévtől új nevet kapó szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban) lehet elsajátítani, az új jegyzékben szereplő 174 - a művészeti képzésekkel együtt 196 - úgynevezett "alapszakma" mindegyike ilyen. A diákok nappali vagy esti tagozaton tanulhatnak majd, a képzési idő pedig két vagy három év lesz. Az ún. részszakképesítéseket, amelyekből 73 szerepel a listában, viszont csak iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni. A felnőttképzők a régi OKJ szerinti képzéseket 2020. december 31-ig indíthatnak.

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint az átalakítás az esti tagozatú képzés arányának növekedését fogja eredményezni. Zsuffa Ákos elmondta: olyat is lehetett hallani, hogy egy, az alapszakmákra épülő második szakképesítéseket vagy egyéb szakmai képzéseket tartalmazó jegyzéket is közzétesznek majd. Ilyen - a jelenleg hatályos jegyzékben még szereplő - képzések ugyanis a kormányrendelet alapján többé nem indulhatnak.

"Ha ilyen képzések nem lesznek, vagy csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni őket, valószínűleg csökkenni fog a felnőttképzésben indított OKJ-s tanfolyamok, illetve az ilyen módon szakmát szerzők száma" - mondta Zsuffa Ákos. Hozzátette: a felnőttképzők más típusú képzéseket is kínálnak, így a változás miatt a kapuikat nem kell majd bezárniuk.

A szakképzési törvény módosítását novemberben tárgyalja majd az Országgyűlés, az elnök szerint az még nem lehet tudni, hogy a felnőttképzési törvény változni fog-e. Az FVSZ hamarosan zárt fórumot tart a tagszervezeteikkel, az ott megbeszéltek alapján jelzi majd a felnőttképzők véleményét és javaslatát a kormányzat felé.

Cikksorozatban dolgoztuk fel, hogy mely szakmák tűnnek el az egyes képzési területeken: ezeket, illetve a szakképzés átalakításáról szóló többi cikkünket itt találjátok.

Itt a teljes lista: ilyen OKJ-s képzések közül válogathattok jövőre

Szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, itt a teljes lista, milyen képzéseket tanulhattok 2020. szeptember 1-jétől.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.