szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a hetedikes fiúk is igényelhetik a HPV elleni oltást, jár a teljes táppénz a munkahelyükön megfertőzödött tanárokak, elkezdődtek a szrájkkövetelésekről szóló tárgyalások az SZFE-n, kitölthető a nyolcadikosok pályaorientációs tesztje és újabb sikereket értek el a magyar diákok a diákolimpián. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Merre tovább?

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az idei tanévtől minden nyolcadikosnak ki kell töltenie egy 45 perces online kérdéssort szeptember 21. és október 12. között. A pályaválasztással foglalkozó pszichológusok által összeállított teszt segítségével a tanulók készségei alapján határozzák meg, hogy milyen pályát érdemes választaniuk - ismertette akkor Brassói Sándor,  az Oktatási Hivatal (OH) köznevelési elnökhelyettese.

Azóta elérhetővé vált a Merre tovább? oldala, illetve a pályaorinetációs kérdéssor, amiről itt írtunk részletesebben.

Már fiúk számára is elérhető a HPV elleni oltás

Idén ősztől a hetedik osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az oltás, - mint a lányok esetében is - önkéntes és ingyenes lesz.

Jár a teljes táppénz a munkahelyükön megfertőzödött tanárokak

Az Emberei Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint foglalkozási megbetegedésnek számít, ha a tanárok az iskolában kapják el a koronavírus-fertőzést. Az erről szóló jogszabály viszont azóta sem jelent még meg.

A PSZ vezetője korábban elmondta, ők azt az ígéretet kapták a Klebelsberg Központtól, hogy hamarosan megjelennek a pontos részletek. Amíg ez nem történik meg, addig azt javasolják, hogy ha valaki karanténba kényszerül, és jelentkezik az orvosánál, a miniszter bejelentésére hivatkozva kérje, hogy az esetet kezeljék munkahelyi balesetként.

Elkezdődtek a szrájkkövetelésekről szóló tárgyalások az SZFE-n

Korábban már írtunk róla, hogy az SZFE dolgozói szeptember 10-én benyújtották a sztrájkköveteléseiket. Ekkor azt mondták, eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-én, határozatlan időre sztrájkba kezdenek. A szeptember 21-én tartott sajtótájékoztatójukon azonban elhangzott, hogy szeptember 23-án elkezdődik a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és kancellárja, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság között a sztrájkkövetelésekről szóló egyeztetés.

Az első tárgyalást meg is tartották szerdán a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. Ezen részt vett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviselője is. A tárgyalás azonban eredménytelenül zárult, ezért a sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartottak az egyetem Vas utcai épületében.

A tárgyalások összesen hét napon keresztül folynak. Amennyiben a sztrájkköveteléseik nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek. Lajos Tamás, az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja a sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: amennyiben a bíróság kimondja, hogy ez jogszerű, a kuratórium alternatív oktatást szervez. Azt viszont még nem árulta el, miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat. Erre a kijelentésre az egyetem hallgatói is reagáltak, amiről itt írtunk.

Mind a négy magyar diák ezüstérmes lett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

Jól szerepeltek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, amelyen 87 ország 343 középiskolása vett részt szeptember 13. és 23. között. A versenyt idén a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg.

Letartóztatták az óbudai iskola portás-karbantartóját, aki több diákot is zaklatott

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú határozata meghozataláig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit iskolai szexuális erőszakkal vádol az ügyészség - közölte előző napi döntését a bíróság szerdán az MTI-vel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!