szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói reagáltak Lajos Tamás csütörtöki kijelentésére. Az SZFE új kuratóriumának tagja kijelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást terveznek, amelyhez állítása szerint már megvannak a tanárok és a helyszín is.

Lajos Tamás, az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja korábban az ATV Híradónak azt mondta: amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez. Azt viszont még nem árulta el, miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

A Színművészeti hallgatói azonban ezzel nem teljesen értenek egyet. „Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – írta a hvg.hu-nak az egyetem egyik hallgatója. Aki az egyetemfoglalók képviseletében azt is hozzátette: „ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában.” Mint mondta, az SZFE-n szeptember 14-én elkezdődött a félév, és "az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak”.

Az SZFE hallgatója szerint a kuratórium nem próbált meg kapcsolatba lépni velük, így Lajos Tamás kijelentéséről is csak a sajtóból értesültek. Ettől függetlenül a követeléseik továbbra sem változnak, a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a minisztérium nem biztosítja számukra az egyetemi autónómiát.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói augusztus végén vették blokád alá az egyetemet, miután kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozik. Azóta folyamatosan tartanak a demonstrációk. Legutóbb szeptember 19-én délután 4-től, huszonnégy órán keresztül, biciklis hírnökként hordták a Parlamenthez a Magna Charta Universitatumot. A követelésük listáját azért vitték el újra és újra a Parlament elé, mert korábbi üzenetükre azóta sem kaptak választ.

Megjelent a koronavírus a Színművészetit blokád alatt tartó hallgatók között

A tiltakozók azonban egyelőre nem közölték, hogy az elkülönítés mellett milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be, amivel megfékezik a betegség terjedését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!