szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lajos Tamás, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja azt még nem árulta el, miként szerveznék meg az alternatív oktatást, de állítása szerint ehhez megvannak a tanárok és a helyszín is.

Korábban már írtunk róla, hogy szeptember 23-án elkezdődtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és kancellárja, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság között a sztrájkkövetelésekről szóló egyeztetések.

Az első tárgyalást meg is tartották szerdán a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. Ezen részt vett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviselője is. A tárgyalás azonban eredménytelenül zárult, ezért a sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartottak az egyetem Vas utcai épületében.

A tárgyalások összesen hét napon keresztül folynak. Amennyiben a sztrájkköveteléseik nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek.

Az oktatók azt követelik az alapítványtól, hogy

  1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Lajos Tamás, az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja az ATV Híradónak azt mondta: amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez. Azt viszont még nem árulta el, miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

Megjelent a koronavírus a Színművészetit blokád alatt tartó hallgatók között

A tiltakozók azonban egyelőre nem közölték, hogy az elkülönítés mellett milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be, amivel megfékezik a betegség terjedését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!