szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember 23-án elkezdődtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkköveteléseiről szóló tárgyalások. Az első tárgyalás azonban eredménytelenül zárult, ezért a sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetem Vas utcai épületében.

Korábban már írtunk róla, hogy szeptember 23-án elkezdődik a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és kancellárja, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság között a sztrájkkövetelésekről szóló egyeztetés. Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak a tárgyalások. Amennyiben a sztrájkköveteléseik nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek.

Tegnap meg is tartották az első tárgyalást a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. A tárgyaláson részt vett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviselője is.

"A Sztrájkbizottság ismertette a sztrájkköveteléseket, melyekhez a kuratórium képviselője technikai jellegű észrevételeket, kéréseket fűzött, de érdemben még nem kívánt hozzászólni. A munkáltatók minden sztrájkkövetelés kapcsán azt a tényt fogalmazták meg, miszerint azok teljesítésére nincs jogalapjuk" - írják közleményükben.

A szeptember 23-ai első tárgyalás tehát eredménytelenül zárult, csütörtökön folytatják a tárgyalásokat. Azok a dolgozók pedig, akik egyetértenek a sztrájk eszközeivel és céljaival, szeptember 24-én 15 és 17 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetem Vas utcai épületében.

Az SZFE hallgatói szombat délután 4-től, huszonnégy órán keresztül, biciklis hírnökként hordták a Parlamenthez a Magna Charta Universitatumot. A követelésük listáját azért vitték el újra és újra a Parlament elé, mert korábbi üzenetükre azóta sem kaptak választ. Hétfő este pedig zavargások voltak az egyetem épülete előtt. Az ellenaktivistáknak sikerült néhány percre kifüggeszteniük a saját transzparensüket az egyetem oldalára - erről itt írtunk részletesebben.

Az SZTE 77 oktatója is kiáll a Színművészetisek mellett

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 77 oktatója is támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit. A jelenlegi patthelyzet feloldását az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjétől, Palkovics Lászlótól várják.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!