szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombat délután 4-től, huszonnégy órán keresztül, biciklis hírnökként hordták a Parlamenthez a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a Magna Charta Universitatumot. A követelésük listáját azért vitték el újra és újra a Parlament elé, mert korábbi üzenetükre azóta sem kaptak választ.

Két hete vasárnap kézről-kézre juttatták el a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Chartáját a Vas utcából a Parlamenthez a hallgatók és a támogatók. Mivel az üzenetre azóta sem kaptak választ, ezért szombat délután 4-kor újra elindították a követeléseiket, ezúttal biciklis hírnökökkel, és 24 órán keresztül, vasárnap délután 4-ig újra és újra elvitték a parlament elé, jelezve, hogy a követeléseik továbbra is élnek - írták Facebook-eseményükben.

Kis módosításokkal most is azon az útvonalon mentek végig, ahol két hete az élőlánccal. A demonstráció csúcspontja pedig vasárnap volt: ekkor egy hatalmas biciklis felvonulás keretében, piros-fehér pólós élőszalag juttatta el az utolsó Chartat a Parlamenthez. Mivel az előző élőláncos tüntetéshez hasonlóan most sem volt senki, aki átvegye tőlük a követeléseiket, ezért az épület előtt hosszú láncba fűzték össze a Charta 155 példányát.

©
©
©

Az SZFE hallgatói augusztus 31-én, az esti több száz fős tüntetés után vették blokád alá az egyetemet, ahová nem engedik be az új vezetőséget. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozik. Hetek óta az egyik legnagyobb téma a magyar felsőoktatásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa és helyzete. Sőt a #freeSzfe hashtag már a világot is bejárta. A magyar színház- és filmvilág képviselőin kívül egyre több külföldi híresség is kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett.

Vidnyánszky Attila: Darabokra tört emberkék vannak a rendszerben

Vidnyánszky Attila szerint az SZFE tanárai előre megírt koreográfia szerint nem akartak dolgozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!