szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hetek óta az egyik legnagyobb téma a magyar felsőoktatásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa és helyzete. Sőt a #freeSzfe hashtag már a világot is bejárta.

Bár a diákok hangsúlyozzák, hogy tanáraiktól függetlenül mo­­zognak, azok segítő támogatása nélkül nem tudnák kivitelezni az akciót. Upor László, az átalakítás elleni tiltakozásul leköszönt rektorhelyettes egy héttel elhalasztotta a tanév indulását, így egyelőre nem kell jogi következményekkel szembenézniük sem a diákoknak, sem a tanároknak, amiért hátráltatják a becsöngetést. Sokáig azonban már nem húzhatják a helyzet rendezését - írja az e heti HVG.

Hozzáteszik, ha a tanév elkezdődik, akkor a demonstrálók választhatnak a félév elbukása és az akciójuk hiábavalóságát jelző órára járás közt. Persze az egyetemnek tanárokat is biztosítania kéne. Viszont ami az SZFE-n történik teljesen új köntösbe öltöztette az egyetemi megmozdulásokat. Ugyanis a diákok ellenállása abban is új, hogy nem beszélik szét a céljaikat, és a tárgyalásokra sem mennek el addig, míg a követeléseiket nem teljesítik.

Ha le is győzik a hallgatókat, állva, nyílt küzdelemben akarnak elesni

– jellemzi a tiltakozást Stefano Bottoni történész, aki annak idején részt vett az MTA elleni kormányzati támadás kivédésére létrejött Akadémiai Dolgozók Fórumának megalapításban.

A teljes interjút a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvashatjátok el. 

SZFE-ügy és a lehetséges kimenetelek - vajon hogyan oldódik meg a helyzet?

Több mint egy hete már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vonták az egyetem főépületét - a hvg.hu összeszedte, milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek az ügyben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!