szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint egy hete már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vonták az egyetem főépületét - a hvg.hu összeszedte, milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek az ügyben.

Az biztosnak látszik, hogy az egyetemfoglalók ragaszkodnak az igazukhoz, és a barikádot hosszú távra tervezik - írja az oldal. Szerintük, ha hamarabb nem is, szeptember végén mindenképpen lesznek változások, mert akkor jár le a vezetőség felmondási ideje.

Viszont az is elképzelhető, hogy még szeptember 30. előtt sor kerül valamilyen tárgyalási kísérletre, hogy a jelenlegi status quót feloldják. Eddig Palkovics László, az Innováció és Technológiai miniszter nem reagált érdemben az SZFE-s tüntetésekre, hiába tartozik a felsőoktatás az ő minisztériumához - teszik hozzá. Vidnyánszky Attilával és a kuratórium többi tagjával a HÖK nem hajlandó tárgyalni, de mivel a minisztériumot legitim szervezetnek tartják, a miniszterrel beszélnének. Így lehet, hogy kompromisszumra kerülne sor.

De akármeddig is tartanak ki a diákok, a legfőbb stratégiai kérdést, hogy mikor és milyen körülmények között kezdődhet meg a tanítás, nem lehet megkerülni, és lehet, hogy ezen áll vagy bukik minden. A tanárok nagy része viszont felmondott, és bár állítják, tanítani fognak még, a jelenlegi helyzetben akár ez is kérdéses lehet.

Az oldal hozzáteszi, korábban, már az is felmerült, hogy az új rendszerrel egyet nem értő tanárok kénytelenek lesznek létrehozni egy alternatív iskolát.

Mi lesz a diákokkal? A HÖK-elnök szerint, ha az SZFE-s diákok közül nem is mindenki ért egyet az egyetemfoglalás eszközével, azt a többség világosan látja, hogy valamilyen kollektív, egységes fellépésre van most szükség. Szerinte sorsdöntő pillanat lesz, amikor a kormány úgy határoz, hogy a barikád miatt máshol szervezik meg az oktatást - írja a lap.

De vajon kompromisszum kell majd, vagy a diákság ellenállása magától bomlik meg, esetleg Vidnyánszky Attila távozásával zárul az ügy? A teljes cikket, és a lehetséges opciók részleteit elolvashatjátok a hvg.hu-n

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!