szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén ősztől a hetedik osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Korábban írtunk róla, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) dolgozik a fiúk HPV elleni oltóanyagának beszerzésén.

Hétfőn Kásler Miklós közölte: idén őszttől a hetedikes fiúk is igényelhetik az oltás, ami - mint a lányok esetében is - önkéntes és ingyenes, és a szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése után az iskolákban kapják majd meg a tanulók.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV nem kizárólag a nők megbetegedéséért felelős. A férfiak esetében is jelentős rákkeltő tényező a HPV, elsősorban a garat- és gégerákok kialakulásában.

Felidézte: 2014-ben vezették be a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányok HPV-oltását, az iskolai kampányoltás keretében az átoltottság ebben a korosztályban elérte a 81 százalékot. Kásler azt is hozzátette, hogy a fiúk esetében most bevezetett oltással a vírus "cirkulációja" jó esetben lezárható lesz.

Friss adatok: 20 óvodában és 6 iskolában van rendkívüli tanítási szünet

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzottak a legfrissebb adatok, illetve az is, hány iskolában van most digitális oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!