szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kötelező maszkviselés az iskolákban, oktatási intézményekben több helyen is vitát váltott ki - sokan ellenzik, vannak azonban olyanok, akik az egyetlen megoldásnak látják. Megnéztük, hogy külföldön hogyan oldották meg a sulis védekezést.

 A járványhelyzetben bevezetett intézkedések ellen tüntettek vasárnap a németországi Düsseldorfban.

©

A maszkviselés az oktatásban kínzás.

- ez a felirat szerepelt az egyik táblán.

Magyarországon az oktatási intézményeknek kiküldött járványügyi intézkedési terv szerint, a tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején
javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

Nálunk egyébként a mai naptól szigorítottak a maszk viselésének szabályán. Hétfőtől kötelező a megfelelő maszkviselés már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is. A maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is és már nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat. 

Romániában maszkot viselnek a diákok az iskolában, azonban csökkentették a tanórák időtartamát, hogy minél kevesebbet kelljen maszkot viselniük a tanulóknak.

Franciaországban átlátszó maszkokkal teszik hatékonyabbá az oktatást. Az óvodai és az alsóbb osztályokban tanító pedagógusok, valamint azok, akik nagyothallókat tanítanak, olyan átlátszó maszkot kaptak, amelyen keresztül a tanulók tudnak szájról olvasni és követni a velük foglalkozó felnőttek mimikáját.

Olaszországban is szigorú szabályokkal nyitottak az iskolák, a nagyobbaknak egész nap kötelező a maszkviselet az iskolán belül is. A tanároknak speciális, átlátszó maszkokat gyártottak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.

A spanyol iskolákban hatéves kortól kötelező a maszkviselet. Ukrajnában szeptembertől csak a vörös besorolású településeken nem kezdődhetett meg a tanítás az iskolákban. A zöld és a sárga zónába sorolt helyeken a tanárok taníthatnak szájmaszk viselése nélkül, a szükséges távolságtartás betartása vagy arcvédőpajzs használata mellett.

A WHO szerint 12 éves kortól mindenkinek maszkot kellene hordania, viszont az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete a Parents International nemzetközi szülői szervezet tagjaként csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyben úgy vélekednek, hogy az iskolákban nincs lehetőség a maszkok higiénikus használatának biztosítására és a gyerekek között több veszélyt rejt a maszk viselése, mint amekkora a veszélye annak, hogy elkapják a fertőzést. „Ezért az iskolákban semmiképpen nem szabad előírni a maszkhasználatot.”

Egy óbudai óvodában is megjelent a koronavírus

Pozitív lett egy óbudai intézmény egyik óvodásának a koronavírustesztje, a szükséges intézkedéseket megkezdték.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!