szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Korlátozásokkal készülnek az új tanévre egész Európában a koronavírus-fertőzés veszélye miatt.

A Nyugat-Balkánon már két országban is októberre halasztották az iskolakezdést, a spanyol iskolákban pedig hatéves kortól kötelező lesz a maszkviselet az új tanévben. Ezt Isabel Celaá oktatási miniszter jelentette be csütörtökön.

A szabályok szerint az intézményekben törekedni kell majd a másfél méteres távolság betartására, és csökkenteni kell az osztályok közötti érintkezést. Tanítás előtt a diákok és tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni, de a spanyol tartományok maguk dönthetik el, hogy ezt az intézmény végzi-e vagy bemondásra elfogadják az otthoni lázmérés eredményét.

Az útmutató gyakori, naponta legalább ötszöri kézmosást ír elő a tantermek sűrű szellőztetése mellett. Kötelező lesz gyakrabban takarítani az oktatási intézményekben, főleg a mosdókban és a közös használatú helyiségekben. Ha egy osztályban fertőzést igazolnak, akkor az osztály minden tagja karanténba kerül. Az iskola azonban csak akkor zár be, ha ellenőrizhetetlenné válik a fertőzés terjedése. A tartományok rendkívüli helyzetben kezdeményezhetik, hogy egy vagy több iskola ideiglenesen átálljon a távoktatásra.

Ukrajnában szeptembertől csak a vörös besorolású településeken nem kezdődhet meg a tanítás az iskolákban. A zöld és a sárga zónába sorolt helyeken a tanárok taníthatnak szájmaszk viselése nélkül a szükséges távolságtartás betartása vagy arcvédőpajzs használata mellett. Az alsó tagozatos gyermekeknek nem lesz kötelező a maszkviselés. A tárca azt tanácsolja, hogy lehetőleg a gyerekek minél kevesebbet cserélődjenek az osztálytermekben, vagyis minden óra ugyanabban a teremben legyen megtartva.Montenegró után pedig Észak-Macedónia kormánya is úgy döntött, hogy október elsejére halasztja az iskolakezdést.

A WHO szerint 12 éves kortól mindenkinek maszkot kellene hordania, korábban pedig megnéztük, hogy más országokban hogyan indul a tanév. Angliában, Walesben és Észak-Írországban az összes évfolyamon teljesen visszatér minden a régi kerékvágásba. Görögországban úgy döntöttek, hogy kötelező lesz a maszk viselése az iskolákban, míg Dél-Koreában számos iskola nem sokkal a nyitás után ismét átállt a távoktatásra.

Sztrájkra készülnek a tanárok Spanyolországban

Szeptemberben diák- és tanári érdekképviseletek is sztrájkra készülnek Spanyolországban, hogy így követeljék a biztonságos tanévkezdést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!