szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Romániában is visszatért az élet az iskolákba, azonban sok szülő igényelte a csökkentett időtartamú tanórákat, hogy a gyermekeiknek minél kevesebbet időt kelljen maszkban lenniük. Éppen ezért egyes intézményekben elcsípnek 5-10 percet az órákból, így a diákok nincsenek 3-4 óránál többet maszkban.

A legtöbb romániai iskolában továbbra is 45-50 percesek az órák és ötpercesek a szünetek. Ezen felül egy hosszabb, tízperces szünet is van naponta - az osztályoknak különböző időpontokban -, ez idő alatt ehetnek a diákok és mehetnek ki az udvarra - írja a Székelyhon.

Egyes iskolákban azonban az iskolavezetés helyi szinten úgy döntött, hogy csökkentik a tanórák hosszát. Van, ahol 35 perces órák és tízperces szünetek vannak, így az általános iskolásoknak nem kell három óránál, a nagyobbaknak pedig négy óránál többet maszkban tölteniük. Máshol két váltásban zajlik az oktatás, ezért 40 percre csökkentették a tanórák hosszát. Így a délutánra érkező osztályoknak sem kell este nyolcig az iskolában ülniük, hétkor végezhetnek.

Ugyanakkor nem mindenhol lehet élni a csökkentett időtartamú tanórák lehetőségével. A szociálisan hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó intézményekben kifejezetten szükség van az 50 perces keretre.

Ti mit gondoltok, jó ötlet lehet rövidíteni az órákon, hogy így a diákoknak kevesebb időt kelljen az iskolában - maszkban - tölteniük?

Korábban már írtunk róla, hogy Magyarországon a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket sem tartaná otthon Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Szerinte meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett mehessenek iskolába a diákok, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és az orvosok a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre tudnának koncentrálni, hiszen ők fertőznek igazán.

Nincs részletes és egységes szabályozás, az iskolák csak várnak

Hiába van akár két negatív koronavírustesztjük, ahol megjelent a fertőzés, ott otthon kell maradniuk a diákoknak és a kéthetes karantént mindenképp ki kell várniuk - mondta a Népszavának a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!