szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beszámoltunk a HVG 2020-as középiskolai rangsorairól, megtudtuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a keresztféléves felvételizőkre és hogy milyen hatással van a nyelvvizsgázók számára a felsőoktatási felvételi szigorítása. Összegyűjtöttük a pénteken kezdődött őszi érettségivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és megkérdeztük a felnőttképzőket, mire számítanak a szakképzés átalakítása után. Utánajártunk, mit tehet egy tanár az erőszakos diákjával szemben. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Már újságárusoknál a HVG friss középiskolai rangsora

Az összesített listát a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti. A rangsort a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményei, a nappali tagozatosok érettségi eredményei, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszáma alapján állítják össze. A vidéki gimnáziumok listáját itt, az egyházi iskolákét pedig itt találjátok.

A keresztfélévben felvételizőknek még nem kötelező a B2-es nyelvvizsga

2020. január 1-jén lép hatályba a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítása, amely alapján csak az kerülhet be alap- vagy osztatlan képzésre, akinek van legalább egy B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgája vagy azzal egyenértékű okirata, illetve legalább egy emelt szintű érettségije vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevele. A keresztféléves felvételi keretében jelentkezőkre ez a szabály még nem vonatkozik - tudtuk meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájától (HÖOK). Részletek itt.

A változás ellenére az Oktatási Hivatal által közzétett friss adatokból az látszik, hogy a tavalyi évhez képest nagyságrendileg nem nőtt az év első 6-8 hónapjában nyelvvizsgát tett diákok száma. A Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke szerint sok szülő és diák még mindig kivár, mivel nem tudják, hogy biztosan mindenkire vonatkozni fog-e az új szabály, illetve, hogy miként változik a felvételi pontszámítási rendszer. Itt olvashatjátok a részleteket.

Elkezdődött az őszi érettségi

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal elkezdődött az őszi érettségi vizsgaidőszak, 10 527-en több mint 12 100 vizsgát tesznek. Ebben a cikkben foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat, az érettségivel kapcsolatos összes cikkünket - például az egyes vizsgák részletes leírását - pedig itt találjátok.

Mi lesz a felnőttképzéssel?

"Még nem látható, hogy mi lesz a felnőttképzés szerepe a jövőben. Ha nem jelenik meg újabb szakmalista, csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma, az iskolai rendszerű képzésben pedig az esti tagozat jelentősége nőhet meg" - mondta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke az Eduline-nak a szakképzés 2020 szeptemberében hatályba lépő átalakításával kapcsolatban. Itt foglaltuk össze az összes változást, amely a középfokú szakképzésben tanulókat és a felnőttként szakmát szerzőket érinti.

Mik a tanár lehetőségei, ha erőszakos a diák?

Összességében nagyon szigorú szabályok és jogi keretek határolják be a hasonló helyzetbe kerülő pedagógusok védezésének határait -  mondta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezető jogtanácsosa az Eduline-nak annak kapcsán, hogy egy budapesi középiskolában három diák bántalmazta tanárát. Cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.