szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vidéki gimnáziumok közül a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnáziuma és a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium vezeti a vidéki gimnáziumok listáját, a tavaly első helyet elérő Lovassy László Gimnázium most az ötödik helyre csúszott vissza.

Rang (vidéki gimnáziumok)

Intézmény
1. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
2. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium
3. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
4. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
5. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

"A legjobb tíz gimnázium listáját egyébként budapestiek dominálják, egy vidéki, a győri Kazinczy fért be közéjük. A Kazinczy egyébként úgy csípte meg a tizedik helyet, hogy az alrangsorok közül csak egyben került be a legjobb tizedbe. A legjobb húsz iskola között már jobb a vidéki–budapesti– arány (7 : 13)" – olvasható a kiadványban, amely arra is kitér: az első ötvenben fele-fele a budapesti és vidéki középiskola, a legjobb száznak azonban már csak az egyharmada fővárosi.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.