szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, valamint az V. Kerületi Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. Csütörtökön jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

„A HVG Középiskolai Rangsorában tavaly fordult elő először, hogy nem a budapesti Fazekas Gyakorló Gimnázium végzett az élen, mert a budapesti Radnóti Gimnázium letaszította a trónjáról. Idén minden visszatért a szokásos kerékvágásba, a Fazekas újra a dobogó tetején találta magát” – olvasható a HVG kiadványában, amelyből kiderül: a Fazekas a hét részrangsor közül kettőt is vezet, a hagyományosan magas színvonalú matematikaoktatás miatt talán nem meglepő, hogy ez a két alrangsor a matematikaérettségi és a matematikakompetencia-mérés eredménye alapján összeállított lista.

Rang Intézmény
1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
3. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)

„A legjobb tíz gimnázium listáját egyébként budapestiek dominálják, egy vidéki, a győri Kazinczy fért be közéjük. A legjobb húsz iskola között már jobb a vidéki–budapesti–arány (7:13) – olvasható a kiadványban, amely arra is kitér: az első ötvenben fele-fele a budapesti és vidéki középiskola, a legjobb száznak azonban már csak az egyharmada fővárosi.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.