szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több magyar egyetemen tesznek lépéseket a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében. A Pécsi Tudományegyetemen felfüggesztik a klinikai gyakorlati képzést és a Pannon Egyetemen is új szabályt vezettek be.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) március 11-től határozatlan időre felfüggeszti a klinikai gyakorlati képzését – számolt be a legújabb egyetemi korlátozásról a bama.hu.

Ezzel az intézkedéssel a PTE szeretné megőrizni a betegek, az egyetemi hallgatók és a dolgozók biztonságát, valamint szeretnék fenntartani az eddig megtett megelőző intézkedések hatékonyságát. A klinikán kívüli, elméleti egészségügyi oktatást a korlátozás nem érinti, vagyis minden más órát megtartanak az egyetemen.

A Pannon Egyetem hallgatóinak is hozzá kell szokniuk egy jelentős változáshoz, ugyanis az egyetem nem engedélyezi semmilyen 100 főnél nagyobb rendezvény megtartását a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – olvasható az egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook oldalán.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen illetve a Szent István Egyetemen is óvintézkedéseket vezettek be a külföldi kiutazások miatt. De az ELTE és a Corvinus Egyetem is hasonló kéréssel fordult a hallgatókhoz. Az ELTE körlevelében azt kérte, hogy aki a Rómától északra fekvő területeken járt, maradjon otthon két hétig, a Corvinuson pedig azt kérték, hogy ha lehet, csak halaszthatatlan esetekben utazzanak Észak-Olaszországba. 

Később otthoni karanténba küldték az ELTE Természettudományi Karának 25 tanárát, akik a Semmelweis Egyetemen is oktatnak. A Pécsi Tudomány Egyetemen utazási tilalmat rendeltek el és több egyetemi programot is elhalasztottak. De a Műegyetemi Állásbörzét is lefújták.

Azóta arról is írtunk, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem újabb körlevelet küldött a hallgatóknak, amiben arról értesítik őket - habár órák továbbra is lesznek -, határozatlan időre minden nem "elengedhetetlenül szükséges", 50 résztvevő feletti eseményt elhalasztanak. Ezen felül szintén határozatlan időre felfüggesztik az egyetemi könyvtár olvasótermi szolgáltatásainak használatát is.

Eddig még nincs döntés: mi történne, ha rendkívüli tanítási szünetet rendelnének el?

A szomszédos országok közül Szlovákiában, Romániában és Csehországban is rendkívüli iskolai szünetet rendeltek a koronavírus miatt. De vajon mi lesz a magyar oktatással, ha két vagy több hétig szünetel a tanítás? Hogyan készülnek majd az érettségizők a vizsgára? Érdekes kérdéseket vet fel a koronavírus körül kialakult helyzet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.