szerző:
Csik Veronika - Treszkony Virág
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szomszédos országok közül Szlovákiában, Romániában és Csehországban is rendkívüli iskolai szünetet rendeltek a koronavírus miatt. De vajon mi lesz a magyar oktatással, ha két vagy több hétig szünetel a tanítás? Hogyan készülnek majd az érettségizők a vizsgára? Érdekes kérdéseket vet fel a koronavírus körül kialakult helyzet.

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését. Szintén iskolai szünetet rendeltek el Csehországban, és két hétre felfüggesztik az oktatási intézmények működését Madridban. Ahogyan arról beszámoltunk, Olaszország után Iránban, majd egy szlovákiai városban is bezárták az iskolákat a koronavírus miatt.

Mi történne Magyarországon, ha rendkívüli tanítási szünetet rendelnének el?

Az Oktatási Hivatal jelenlegi álláspontjáról egy szülő tájékoztatta az Eduline-t, aki megkereste a hivatalt azzal kapcsolatban, hogy mire lehet számítani, ha Magyarországon is bezárnak az iskolák a koronavírus miatt. Az OH ügyfélszolgálatán azt az információt kapta, hogy nem tudnak tájékoztatást adni, forduljon az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi). A kérdésre, hogy mi történik, ha otthonról kell majd tanulni a diákoknak azt a választ kapta: "majd biztosan jogba iktatják" - mondta el az Eduline-nak. Mi is megpróbáltuk az OH osztályvezetőjét is elérni, de ott senki nem vette a fel a telefont. Illetve megkerestük az Oktatási Hivatal illetékeseit is, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ.

A kérdésünkkel megkerestük az Emmi ügyfélszolgálatát is, ahol ugyan kapcsolták a megfelelő melléket, nem tudtunk beszélni senkivel. Így azonban nem kaptunk választ arra, hogy vajon ki és hogyan oldja majd meg a 14 év alatti diákok felügyeletét iskolaidőben egy esetleges rendkívüli iskolai szünetben, vagy az érettségire készülő diákok hogyan tudnak a vizsgák előtti végső hajrában megfelelően felkészülni.

Mit tudnak az iskolák?

Az Eduline által megkérdezett iskolaigazgató azt mondta, semmilyen konkrét információjuk nincs arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha rendkívüli iskolai szünetet rendelnének el Magyarországon is. Azt mondta, ők az Operatív Törzs döntésére várnak, akik majd a tankerületeken keresztül értesítik az intézményeket a helyzetről és a teendőkről.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az érettségire készülő diákokkal, azt mondta: a tanárok eddig is sok tananyagot osztottak meg online a diákokkal Facebook-csoportban vagy drive-on keresztül, így ezzel talán nem lesz baj. Azonban központi rendszer nem létezik arra az esetre, ha iskolai szünetet rendelnének el, illetve az érettségi előtt álló diákoknak gondot jelenthet azoknak a témaköröknek az elsajátítása, amiket korábban még nem vettek. Az igazgató szerint ugyanis az új tananyagokhoz kell a tanári magyarázat.

Időközben a Budapesti Corvinus Egyetem újabb körlevelet küldött a hallgatóknak, amiben arról értesítik őket - habár órák továbbra is lesznek -, határozatlan időre minden nem "elengedhetetlenül szükséges", 50 résztvevő feletti eseményt elhalasztanak. Ezen felül szintén határozatlan időre felfüggesztik az egyetemi könyvtár olvasótermi szolgáltatásainak használatát is.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen illetve a Szent István Egyetemen is óvintézkedéseket vezettek be a külföldi kiutazások miatt. Korábban írtunk már róla, hogy az ELTE és a Corvinus Egyetem is hasonló kéréssel fordult a hallgatókhoz. Az ELTE körlevelében azt kérte, hogy aki a Rómától északra fekvő területeken járt, maradjon otthon két hétig, a Corvinuson pedig azt kérték, hogy ha lehet, csak halaszthatatlan esetekben utazzanak Észak-Olaszországba. Később otthoni karanténba küldték az ELTE Természettudományi Karának 25 tanárát, akik a Semmelweis Egyetemen is oktatnak. A Pécsi Tudomány Egyetemen utazási tilalmat rendeltek el és több egyetemi programot is elhalasztottak.

Arról is írtunk már, hogy önként vonult karanténba a Budapesti Corvinus Egyetem egyik nyelvoktatója, aki Észak-Olaszországban járt az utóbbi időben. Bár a koronavírus terjedése miatt most két hétig személyesen nem látogatja az egyetemet, ettől függetlenül az oktatás nem áll meg: Skype-on keresztül tanítja a hallgatókat.

Elhalasztják a Műegyetemi Állásbörzét a koronavírus miatt

Az 50. Műegyetemi Állásbörze eredetileg 2020. március 18-19. között került volna megrendezésre, de a Műegyetemi Állásbörze szervezői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőségével közösen úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rendezvényt a koronavírus miatt. Az új időpontról a szervezők a későbbiekben adnak majd tájékoztatást.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.