Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Friss felsőoktatási rangsor: itt van az összes magyar eredmény

Elolvasom

Tíz magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsoraira: a bölcsészettudományok területén a CEU-t például a 143. helyre sorolták, az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS-rangsorában pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg a legjobb helyezést, a 340. helyen áll. Összegyűjtöttük az összes magyar helyezést.

Felsőoktatás Eduline

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint jó ötlet lenne összevonni a művészeti egyetemeket

Elolvasom

A pénzügyi és a vagyongazdálkodási szempontból indokolt és észszerű megoldás lehet a művészeti egyetemek összevonása – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szerint az eddigi számvevőszéki ellenőrzések alapján az öt művészeti egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Felsőoktatás Eduline

Képek: ezek az ország legszebb egyetemi épületei

Elolvasom

Melyek az ország legszebb egyetemi épületei? Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Budapesten, Pécsett és még sok más egyetemvárosban találhattok szebbnél szebb egyetemi épületeket, különleges olvasó- vagy előadótermeket, érdemes ilyen szemmel (is) járni a campusokat. Cikksorozatunk első része: a Debreceni Egyetem, a Műegyetem és a Zeneakadémia.

Felsőoktatás eduline/mti

Megvan a botrány miatt menesztett kancellár utódja

Elolvasom

Szentgyörgyvölgyi Lászlót, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárját javasolták a Zeneakadémia megürült kancellári posztjának betöltésére, a felterjesztés a miniszterelnök aláírására vár - jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Felsőoktatás MTI

Zeneakadémia: mégsem úgy volt, ahogy a kancellár mondja?

Elolvasom

Cáfolja Kupper Andrásnak, a Zeneakadémia kancellárjának hétfőn közzétett állításait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata. A bizonytalan helyzet feloldása érdekében az egyetem szenátusának kilenc tagja kezdeményezte Vigh Andrea rektornál egy rendkívüli szenátusi ülés összehívását május 5-re.

Felsőoktatás MTI

Botrány a Zeneakadémián, harcol a vezetőség

Elolvasom

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek hétfőn nem kommentálta a Fidelio értesüléseit, amelyek szerint az egyetem kancellárja, Kupper András pénteken azonnali hatállyal visszavonta a vezető beosztású alkalmazottak megbízatását, így az övét is. Kupper András szerint erről szó sincs: egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít.

Felnőttképzés MTI

Milyen sors vár erre a különleges szakmára?

Elolvasom

Hangszerészek tanácskoztak a szakmájuk előtt álló kihívásokról és a lehetséges megoldásokról a Hangszerészet és Zene című konferencia keretében kedden Budapesten, az Opera Zongorateremben. A mesterek szerint az egyik legfőbb gond, hogy megoldatlan Magyarországon a hangszerészképzés.

Felsőoktatás Eduline

Megszüntetés helyett: művészeti óriásegyetemet hoznának létre a hallgatók

Elolvasom

Az öt budapesti művészeti felsőoktatási intézmény hallgatói képviselői kitartanak egyetemük, főiskolájuk önállósága mellett - közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerdán, utalva arra, hogy a felsőoktatási törvény jelenlegi változata ezt csak 2015-ig tartaná fenn. A hallgatói képviselők művészeti egyetem és főiskola kategóriát is nevesítenének az új jogszabályban.

Felsőoktatás Eduline

Lemondott a Zenekadémia főigazgatója, miniszteri biztos neveztek ki az intézmény élére

Elolvasom

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői azt kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére. Ezzel párhuzamosan benyújtotta lemondását a főigazgató. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint komoly gondok vannak a Zeneakadémia gazdálkodásában.

Felsőoktatás Eduline

Miért került bajba a Zeneakadémia?

Elolvasom

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet sújtó 228 millió forintos elvonás, a normatív finanszírozásból eredő anomáliák a Zeneakadémiát valódi válsághelyzetbe sodorták. Mint fenntartóna, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium anyagi gondjaiért is helyt kell állnia. Miből adódnak a problémák? - erről beszél a konzervatórium igazgatója, Bokor György.

1 2