Érettségi-felvételi Eduline

Végre sikerült botrányok nélkül megúszni az érettségit

Elolvasom

Befejeződött a 2011-es érettségi időszak: idén sem árvíz, sem bombariadó nem zavarta meg a májusi és júniusi vizsgákat. Bár a németérettségi egyik feladata a diákok szerint megoldhatatlan volt, a történelemteszt hivatalos megoldásán pedig kénytelen volt változtatni az Oktatási Hivatal, évek óta nem ment olyan simán az érettségi, mint idén.

Felsőoktatás Eduline

Kávé és amfetamin - a vizsgaidőszak sötét oldala

Elolvasom

Nyúzott arc, karikás szemek, kialvatlanság – ezekről a tünetekről könnyen fel lehet ismerni a vizsgára készülő hallgatókat. Van, aki kávéval és koffeintablettával, más fekete teával és energiaitallal tartja ébren magát. És egyre többen vannak olyanok, akik amfetaminszármazékokkal küzdenek az álmosság ellen.

Felsőoktatás Eduline

Két vizsgalehetőség, kötelező alkalmassági vizsga: ilyen a felsőoktatás Európában

Elolvasom

Alkalmassági vizsga a tanári, egészségügyi és pszichológiai szakokon, két kötelező emelt szintű érettségi, négy vizsgalehetőség és a hallgatói képviselet arányának csökkentése – az új felsőoktatási törvény tervezetének legvitatottabb pontjai. Utánajártunk, Európa és a világ más országaiban törvények vagy az egyetemek belső szabályzatai határozzák meg, pontosan hány alkalommal próbálkozhatnak ugyanazzal a tantárggyal a bukdácsoló hallgatók, részt vehetnek-e a szenátus munkájában a diákok, és kötelezőek-e az alkalmassági vizsgák.

Felsőoktatás Eduline

Buktatás az egyetemeken: mikor lehet reklamálni?

Elolvasom

Bármelyik hallgató kérhet másik vizsgáztatót vagy bizottságot, ha tanára már többször megbuktatta, sőt a tanulmányi osztály azt is engedélyezheti, hogy a bukdácsoló egyetemisták és főiskolások – ha indokolt – a szorgalmi időszakban vizsgázzanak le. Mit lehet tenni, ha az oktató nem igazságosan osztályoz, és mikor szüntethetik meg a felsőoktatási intézmények a hallgatók jogviszonyát?

Felsőoktatás Eduline

Így buktatják le a csaló egyetemistákat: egész iparág épült a puskázásra

Elolvasom

Az amerikai Mississippi állam oktatási hatósága hosszú ideig nem talált ellenszert arra, hogy a középiskolás diákok az év végi záróvizsgák tesztlapjainak megoldásait mobiltelefonon továbbítják egymásnak. Elvégre több mint százezer tesztlap kitöltését nem lehet egyenként ellenőrizni. Ezért az állam egy technológiai céghez fordult: a vállalat számítógépen ellenőrzi a tesztlapokat, és kiválasztja azokat, amelyeken egyes kérdésekre olyan sokan válaszolnak egybehangzóan - jól vagy rosszul -, hogy az nem lehet véletlen. Az egyedüli magyarázat ilyen esetekben a puskázás lehet.

Felsőoktatás Eduline

Lefagy, kidob, elérhetetlen? Így használd az ETR-t és a Neptunt

Elolvasom

Több tízezren használják, sokak számára mégis szitokszónak számít: az ETR, a Neptun és az ETN – elvileg – a tanulmányi ügyintézést könnyítené meg, ennek ellenére aligha van olyan egyetemista vagy főiskolás, akinek ne okozott volna már gondot a tantárgyfelvétel vagy éppen a vizsgákra való jelentkezés. Utánajártunk, mi okozhatja a webes tanulmányi rendszerek hibáit, és mire lehetne még használni az ETR-t és Neptunt.

1
5 6 7 8 9 10 11