szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Múlt héten hétfőn több mint 84 ezer diák kezdte meg az idei tavaszi érettségiket. A diákoknak nem volt könnyű, hiszen rendhagyó körülmények között vizsgáztak egész héten. A feladatokkal és az óvintézkedésekkel kapcsolatban vegyes visszajelzések érkeztek.

Múlt héten több diákkal beszélgettünk az érettségik után, itt olvashatjátok a véleményeket a középszintű magyarérettségiről, itt pedig a matekérettségiről meséltek az érettségizők.

Az érettségizők túlnyomó többsége úgy ítélte meg, hogy az első napi feladatok inkább segítették őket abban, hogy jó jegyet szerezhessenek. Ebben a tanárok nagy része is egyetértett velük – olvasható a 168 óra oldalán. A magyarérettségin legtöbben azt választották, hogy érveljenek a sport és a testnevelés mellett, és kevesebben azt, hogy hivatalos levelet készítsenek az egészségügyi problémákról.

A lapnak nyilatkozó egyik diák felemás érzésekkel távozott a dolgozat megírása után. Elmondta, hogy neki sok múlik a mostani vizsgán, és nem könnyebbült meg az első nap után. Ennek ellenére igyekszik a legjobb tudása szerint érettségizni, hiszen tisztában van vele, hogy mindenkinek alkalmazkodnia kell a mostani helyzethez.

Egy tanár arról számolt be, hogy szerinte azért sem lehettek túl nehezek a feladatok, mert sokan idő előtt befejezték az írást. Úgy vélte, a többség Fekete István novellájának elemzését választotta. Egy magyar szakos kollégája megjegyezte, különösen örült annak, hogy Fekete István is bekerült a feladatok közé.

A tapasztalatok szerint mindenhol nagy gondot fordítottak arra, hogy a tanárokat és a diákokat is megóvják a fertőzéstől. A több mint ezer érintett iskolában nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, és következetesen be is tartatták őket. Egy diák elmondta a lapnak, hogy hogy az ő iskolájába három külön bejáraton lehetett bemenni. Percenként engedték be a diákokat, mindenkinek előre ki volt jelölve, hogy mikor melyik bejáratnál kell lennie. Így azt is elérték, hogy lényegében három részre osztották az iskolát, vagyis a résztvevők még kevesebbet találkozhattak egymással. Egy másik diák arról beszélt, hogy amikor az épületbe léptek, akkor a portán kézfertőtlenítőt nyomtak mindenki kezébe, a folyosókon pedig kötelező volt maszkot viselni. Megjegyezte azonban, hogy ezt nem sokan tartották be, és a tanárok sem vették túl szigorúan.

Az egyik iskolában például huzat volt a tanteremben. Így a feladatlapok elrepültek, be kellett csukni az ablakokat. A másfél méteres távolság a teremben talán éppen megvolt, emellett a vizsga közben mindenki maszk nélkül volt. Egy diák elmondta, hogy a biztonsági intézkedések ellenére sem múlt el aggodalma: „alapvetően biztonságban éreztem magam – mondta –, de ettől függetlenül félek attól, hogy a hét folyamán még így is elkaphatom vagy átadhatom bármelyik szerettemnek a vírust”.

Folytatódik az érettségi: nemzetiségi nyelv és francia vizsgákkal kezdünk

Ezekben a percekben kezdődik az érettségi második hete, reggel 8-tól nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal, délután 2-től pedig franciaérettségikkel. Ma is jövünk a legfontosabb információkkal, holnap pedig a hivatalos megoldásokkal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.