szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezekben a percekben kezdődik az érettségi második hete, reggel 8-tól nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal, délután 2-től pedig franciaérettségikkel. Ma is jövünk a legfontosabb információkkal, holnap pedig a hivatalos megoldásokkal.

A nemzetiségi nyelvi vizsgák középszinten és emelt szinten is 240 percesek. A diákoknak ez alatt kell megoldani két feladatlapot - mint a magyar nyelv ér irodalom vizsgán, itt is lesz egy szövegétési feladatsor és egy szövegalkotási feladatokat tartalmazó rész. A pontozás is megegyezik a magyarból már jól ismert rendszerrel: összesen 100 pont szerezhető (50 az első feladatlapra, 40 a másodikra és 10 pont jár a helyesírásra, valamint az írásképre).

A franciaérettségi írásbelije, négy feladatsorból áll: olvasott szöveg értéséből, nyelvhelyességből, hallott szöveg értéséből és egy íráskészséget mérő feladatsorból. Ezeket ebben a sorrendben fogják megkapni a vizsgázók, és közép szinten 180 percük (60, 30, 30, 60), emelt szinten 240 percük (70, 50, 30, 90) lesz megoldani őket. Az első két részben ez az idő 3-4 feladatra, a harmadikban 2-3, az utolsóban 2 feladatra oszlik el. A második rész, azaz a nyelvhelyességi feladatok után most is lesz egy 15 perces szünet.

Középszinten összesen 117 pontot lehet szerezni: az olvasott szöveg értése, a hallott szöveg értése és az íráskészség feladatsorai egyenként 33 pontot érnek, a maradék 18 pontot pedig a nyelvhelyesség teszi ki. Emelten ettől kicsit eltérnek a pontok, itt a szövegértésért, a nyelvhelyességért, a hallgatásért és az íráskészségért is külön-külön 30 pont jár, azaz összesen 120 pont szerezhető.

A második hét teljes menetrendjét itt nézhetitek meg, az eddigi érettségik megoldásait pedig itt nézhetitek meg:

A 2020-as érettségi időszak összes megoldása közép- és emelt szinten

A héten vizsgáztatok, vagy csak érdekelnek az idei vizsgák feladatai? Most összeszedtük az első hét összes vizsgájának összes megoldókulcsát és feladatlapját.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.