szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Eduline által megkérdezetett szaktanár szerint "minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat", amiben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolnia.

A 9. feladat egyik részkérdése ugyanis úgy fogalmaz, hogy "A következő képviselői felszólalások az idézett törvény elfogadását megelőző nemzetgyűlési vitán hangzottak el 1920 szeptemberében. Döntse el, melyik forrásra igazak a táblázatban szereplő álltások! Tegyen X jelet a táblázat megfelelő oszlopába! Egy sorban csak egy X jel szerepelhet."

Ez alatt 3 forrásból kell eldönteniük a diákoknak, hogy melyik támogatta a törvényjavaslatot és melyik kifogásolta azt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintsék. Azonban ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad.

Az A jelű forrás - a szaktanár szerint - nem foglal kifejezett állást a kérdésben, inkább arról beszél, hogy valóban ezzel kell-e foglalkozni ugyanis minden mást megelőz például a gazdasági élet újrateremtése. Így ha a diákok figyelmesek voltak és egy sorban csak egy X-et helyeztek el, akkor az első - A forrást - kellett kihagyniuk. Ehhez azonban nagyon alaposan el kellett olvasni minden forrást és a kérdést is - így elfordulhat, hogy aki csak "átfutotta" a feladatot, pont ezt a forrást jelölte meg. Azonban a kikötésre nem figyeltek és minden forráshoz tettek X-et, akkor is bukhatnak pontot - azt ugyanis még nem tudjuk, hogy a megoldókulcs hogyan értékeli a félreérthetőség miatt született válaszokat.

A szaktanár hozzáteszi, hogy "az ennyire árnyalt feladatok, nem középszintre, hanem emelt szintre valóak, így sokan bukhatnak pontokat".

A törirettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

Töriérettségi 2020: minden infó egy helyen, percről percre

Ma a történelemérettségivel folytatódik az idei érettségi szezon. Itt megtaláltok minden fontos infót, amit tudnotok kell. Ha szeretnétek minden feladatról elsőként értesülni, illetve kíváncsiak vagytok a nem hivatalos megoldásokra, akkor maradjatok velünk egész nap.Percről percre tájékoztatunk benneteket.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.