Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi 2011: új alapszakokat és mesterképzéseket is hirdetnek az egyetemek

Elolvasom

Kilenc új alapszakot, nyolcvannégy mesterszakot és huszonhét felsőfokú szakképzést hirdettek meg az egyetemek és főiskolák a Felsőoktatási tájékoztató hivatalos kiegészítésében. Az új szakok között design- és művészetelmélet, kisebbségpolitikai, humánökológia, európai és nemzetközi igazgatás, valamint hungarológia is szerepel.

Felsőoktatás Eduline

Bölcsészkari dékánok: reagálni kell a mesterszakok iránti növekvő igényre

Elolvasom

Az intézményvezetők szerint felül kell vizsgálni azt a korábbi oktatási kormányzati döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi első felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket; javasolják, hogy a jelentkezési arányok szerint növeljék a keretszámokat a bölcsészettudományokban és társadalomtudományokban.

Felsőoktatás Edupress

138 millióból fejleszti hallgatói szolgáltatásait a MÜTF

Elolvasom

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 138 millió forintos támogatásával fejleszti a hallgatókat és a végzett diákokat érintő szolgáltatásait a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) - közölte az intézmény rektora a projektet megnyitó tájékoztatón. Dr. Kandikó József elmondta: a diplomaszerzést követően az első, a harmadik és az ötödik évben felmérést végeznek a frissdiplomások pályájáról, az eredményeket pedig a főiskola képzéseinek kialakítása során is felhasználják.

Közoktatás Eduline

Művész leszek. Megélek-e?

Elolvasom

Használjam ki a tehetségem és csináljam azt amit szeretek, vagy tartsam el a családom? Valószínűleg majdnem mindenkinek, aki képző- illetve iparművészeti tanulmányokat folytat, forognak-forogtak már a fejében hasonló gondolatok. Kérdés, hogy a kettő egyébként kizárja-e egymást?

Felsőoktatás Edupress

Mesterszakot indít Csehországban a győri egyetem

Elolvasom

Csehország egyik magánfőiskoláján indítja el kétéves képzését a Széchenyi István Egyetem, amire elsősorban cseh és osztrák hallgatók jelentkezését várják majd. Az angol nyelvű marketing mesterképzés külföldön történő elindításának előzménye, hogy a kurzus februártól Győrben is működik.

Közoktatás Eduline

Nagy az érdeklődés a gazdasági mesterképzések iránt

Elolvasom

A fiatalok körében gazdasági szakok vezetik a felsőoktatási népszerűségi listát az idei jelentkezéseknél is. Megkérdeztük Dr. Laáb Ágnes egyetemi docenst, BME Pénzügye Tanszék Számvitel Szakcsoport vezetőjét, hogy vajon a mesterszakoknál is tapasztalható a gazdasági szakok népszerűsége?

Közoktatás Eduline

Mesterutak

Elolvasom

Az oktatási miniszter szeptemberi döntése szerint 21.700 fő kezdheti meg a mesterképzést 2009-ben. Részletek a HVG Diploma 2009 különszámából.

Közoktatás Edupress

Többen felvételiznek idén a februári képzésekre

Elolvasom

A 2009 februárjában induló képzésekre történő jelentkezési statisztikák azt mutatják, hogy a tavalyi adatokhoz képest lényegesen többen adták be felvételi kérelmüket, elsősorban az idősebb korosztályból, a legtöbben levelező tagozatra, ennek megfelelően sokan költségtérítéses formában, mesterképzésre - derült ki a felvi.hu oldalon közzétett statisztikai vizsgálatból.

Közoktatás Edupress

Megjelent a HVG Diploma 2009 különszáma felvi rangsorokkal

Elolvasom

Negyedik éve vállalkozik a HVG arra, hogy különszámban jelentesse meg a felsőoktatási intézmények rangsorát. Immár harmadik alkalommal az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ Felvi-rangsorait közlik, és a hagyománnyá válást a rangsortáblázatokban is nyomon lehet követni: az idén ugyanis - a rangsorkészítési elvek és értékelési szempontok letisztulása után - már arra is lehetőség nyílt, hogy az előző évben elért helyezésekkel összehasonlítva közöljék az adatokat.

Közoktatás Edupress

Egységes mesterfelvételi a bölcsészettudományi karokon

Elolvasom

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése közös mesterszakos felvételi rendszerben állapodott meg abból a célból, hogy megőrizzék a tudományegyetemeken megszerezhető mesterszakos diplomák értékét.

Közoktatás Edupress

Döntött a mesterképzési helyek elosztásáról az oktatási tárca

Elolvasom

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a 2009/2010-es tanévben induló mesterképzésekre elkülönített államilag támogatott helyek elosztásáról. Az elkülönített 21700 helyből 18980 helyet osztott szét 30 intézmény között, a maradék csaknem 2000 helyet a várhatóan májusban akkreditált szakokra tartalékolja a tárca - adta hírül az MTI.

1 2 3