szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mesterképzésre jelentkeztek a 2020-as felsőoktatási felvételin? Mutatjuk a pontszámítási szabályokat.

A mesterszakos felvételi egészen másként működik, mint a többi (alap vagy osztatlan) képzések esetén. A szakokra jelentkezők rangsorolásáról az adott egyetem, főiskola dönt a jelentkezők által elért felvételi eredmények alapján. A felvételi követelményeket és a rangsorolás módját is az adott intézmény határozza meg, annyi kikötéssel, hogy csak az a jelentkező vehető fel, akinek a pontszáma a meghatározott pontszám ötven százalékát eléri.

Hány pontot lehet elérni?

Maximum 100 pontot lehet szerezni ezen a felvételin, de az ezen belüli részpontok szabályait szintén az intézmények külön-külön határozzák meg, vagyis nincsen egységes pontozási rendszer. Ugyanakkor a Felvi kiemeli: kötelező többletpontot adni az esélyegyenlőség alapján, azaz hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért. Ezen a jogcímen a jelentkezők 1-10 pont közötti pontot kaphatnak. A bekerüléshez pedig a fentebb is említett ötven százalékot, vagyis az ötven pontot mindenképpen el kell érnie a felvételizőnek.

Mire kaphattok pontot?

Az egyetemek, főiskolák által leggyakrabban alkalmazott rangsorolási, pontszámítási mód a következők alapján történhet többek között: az oklevél minősítése, átlaga alapján, beszámíthat a záróvizsga eredménye, sőt a korábbi szakotokon szerzett félévi átlagok is. De jellemző, hogy az intézmények külön felvételi vizsgát, szóbelit és/vagy írásbelit tartanak, amelyet szintén pontoznak, és amely így meghatározó része lehet a felvételi pontotoknak. Sőt, előfordulhat egyes szakok esetén az alkalmassági vizsga is, erre szintén külön pontszám lehet érvényes.

Továbbá, a felvételi vizsgákon kívül kérhetnek beadandó feladatokat, dolgozatokat, akár portfóliót is az intézmények. Fontos, hogy ezeket is csupán a kiválasztot egyetemnek, főiskolának kell beadnotok, postáznotok. Bár a felvételi javarésze az intézmények és a diákok között zajlik, természetesen az E-felvételi rendszerében a mesterképzésre felvételizőknek is regisztrálniuk, jelentkezniük kell. Valamint érdemes megnéznetek ezt a listát, ahol az egyes szakokra vonatkozó általános bemenetei követelményeket nézhetitek meg.

A 2020-as felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Minden, amit a felsőoktatási szakképzésről tudni kell - ilyen két év az egyetemen

Úgy érzitek, nem lesz elég pontotok egy alap vagy osztatlan képzéshez? Nem csak így tanulhattok egyetemen. Milyen a pontszámítás ezekre a felsőoktatási szakképzésen? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!