Közoktatás Edupress

Az OKM emelné a tanári pálya presztízsét

Elolvasom

Az Új tudás program egyik alappillére, a pályakezdő pedagógusok béremelésének elmaradásával kapcsolatosan megjelent sajtóhírekre reagálva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményben hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is a program kiemelt eleme a tanári pálya presztízsének emelése, a tanári hivatás fokozottabb megbecsülése.

Közoktatás Edupress

Közösen pályázik majd a miskolci és kassai egyetem

Elolvasom

Az oktatókat és a hallgatókat is érintő együttműködési megállapodást kötött egymással a Miskolci Egyetem és a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem október 27-én a két intézmény közös szervezésében tartott Szakmai Tudományos Nap keretében. Az intézmények egészségügyi képzésük terén kötött megállapodásában a kassai Orvostudományi Kar és a miskolci Egészségügyi Főiskolai Kar vesz részt.

Közoktatás Edupress

A tandíj visszatérésétől tartanak az érdekképviseletek

Elolvasom

A Magyar Bálint által benyújtott törvénymódosító javaslat, amely növelné a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiáját és lehetővé tenné, hogy profitorientált részvénytársaságokká alakuljanak, a Magyar Hírlap szerint a tandíj visszacsempészését tenné lehetővé.

Közoktatás Hatházi Szilvia

Egyre rosszabb gyerekek

Elolvasom

A tanárok majdnem fele szerint az elmúlt öt évben rengeteget romlott a diákok magaviselete. Legfőképpen a felsőbb osztályokban tanító tanárok találják egyre rosszabbnak a helyzetet.

Közoktatás Edupress

Egységes mesterfelvételi a bölcsészettudományi karokon

Elolvasom

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése közös mesterszakos felvételi rendszerben állapodott meg abból a célból, hogy megőrizzék a tudományegyetemeken megszerezhető mesterszakos diplomák értékét.

Közoktatás Szabó Gyöngyvér

Szexi popsztár-jogász kettes matekkal

Elolvasom

Hogyan sikerülhet valakinek kettes matematika érettségi után eljuttnia odáig, hogy jogból doktoráljon, miközben tanulás mellett sikeres zenei pályát is befut? Völgyesi Gabinak a Unique énekesének sikerült. Kíváncsiságból megkérdeztük, hogy csinálta.

Közoktatás Edupress

Riasztó a tandíj Németországban

Elolvasom

A tandíjkérdést sem kerülhette el Angela Merkel német kancellár az október 15-én, Drezdában megrendezett németországi kulturális és oktatási csúcstalálkozón, miután egy, az oktatási minisztérium megbízásából készített tanulmány eredményei napvilágra kerültek. Az elemzés szerint a magas tandíjak 2006-ban 20 ezer fiatalt tántorítottak el a továbbtanulástól.

Közoktatás Hatházi Szilvia

A lányok vagy a fiúk okosabbak?

Elolvasom

A kutatások szerint az iskolát kezdő diákok között a lányok két hónappal előrébb tartanak, mint a fiúk a verbális, nem verbális és a vizuális készségek terén. Az élmezőnyben haladnak, egészen a felsőbb osztályokig. Ott aztán fordul a kocka, és a fiúk beelőznek.

Közoktatás Edupress

A nagyok kapják a helyek javát - méretarányos elosztás a mesterképzéses helyeknél

Elolvasom

A mesterképzésre elkülönített helyek többségének elosztása után Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az Edupress-nek elmondta, a rendelkezésre álló 21700 hely nagy részét a 2006-ban, államilag támogatottként felvett hallgatók számával arányosan osztották el az intézmények között, a maradék csaknem 2000 helyet pedig a jelenleg akkreditációs folyamat alatt álló szakokra és a jelentkezések után körvonalazódott igények szolgálatára tartalékolják. A szakok közötti leosztás intézményi hatáskör.

Közoktatás Edupress

Állásbörzét rendeznek Debrecenben

Elolvasom

A megszokott helyen, a Debreceni Egyetem díszudvarán rendezik meg a Debreceni Egyetem XIII. Állásbörzéjét november 5-én. A rendezvényt megelőző és azt követő napokon karrier tanácsadás és előadások várják a hallgatókat. A helyszínen cégprezentációk regisztrációs játék értékes nyereményekkel, valamint érintőképernyős Karrier-kvízen mérhetik fel tudásukat és felkészültségüket a látogatók.

Közoktatás Edupress

Külföldön is érdeklődnek a hazai felvételi algoritmus iránt

Elolvasom

A hazai közoktatási és felsőoktatási felvételi során használt algoritmust vizsgálják glasgow-i és budapesti matematikusok - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ. Az úgynevezett "párosító" algoritmus a felvételizők intézményi preferenciái, a felvételin elért pontszámok és a szakok keretszámai alapján másodpercek alatt állítja össze, ki melyik egyetemre vagy főiskolára jut be. A kutatók szerint a hazai felvételi rendszerek sikeresek.

Közoktatás Edupress

Döntött a mesterképzési helyek elosztásáról az oktatási tárca

Elolvasom

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a 2009/2010-es tanévben induló mesterképzésekre elkülönített államilag támogatott helyek elosztásáról. Az elkülönített 21700 helyből 18980 helyet osztott szét 30 intézmény között, a maradék csaknem 2000 helyet a várhatóan májusban akkreditált szakokra tartalékolja a tárca - adta hírül az MTI.

Közoktatás Edupress

Biztonságos iskoláért pályázat

Elolvasom

A pályázat során szeretnénk feltárni és közkinccsé tenni azokat a gyakorlati módszereket és megoldásokat, amelyekkel a napjainkban, a nevelési-oktatási, elsősorban az iskolán belül megnyilvánuló erőszakos megnyilvánulások eredményesen megelőzhető, kezelhető. Fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatban jól bevált és a mindennapok tapasztalataival igazolt eljárások nyilvánosságot kapjanak, publikációkban, konferenciákon viták és elemzések tárgyát képezzék, valamint követendő modellként szolgáljanak.

Közoktatás Edupress

Kiállítói ötletesség a HVG Állásbörzén

Elolvasom

Állást kínáló cégek, vállalatok és felsőoktatási intézmények, nyelviskolák is várták a HVG Állásbörze látogatót október 16-17-én. Az érdeklődők nem csupán a képzési, munkáltatói kínálatot, hanem a megnyerő külcsínt is előnyben részesítették. Az Edupress a külső megjelenést értékelve díjazta a rendezvény legötletesebb, legextrémebb, legegységesebb, legharmonikusabb standját, valamint a legötletesebb ajándékot adó kiállítót.

Közoktatás Edupress

Kiosztották a diákcímlap-verseny díjait

Elolvasom

Nyolcadik alkalommal rendezett Diák-médiafesztivált a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) október 17-én. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) rendezett eseményen Réz András esztéta hirdette ki a Címlap + Arc diáklap-szépségverseny győzteseit: felsőoktatási kategóriában a Műszaki Egyetemen kiadott KáTé, a középiskolás lapok közül pedig a pécsi Kredenc bizonyult a legjobbnak, a közönségdíjat pedig a BKF-es Komm kapta.

Közoktatás Eduline

Bárdost nem érdeklik a diáklányok

Elolvasom

E heti interjú alanyunk Bárdos András televíziós műsorvezető, kommunikációs szakember, a TV2 menedzsmentjének újdonsült tagja, a Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Valamint, ebben a szakmában nem megszokott módon példás családapa.

Közoktatás Edupress

Tömegképzésről és elitoktatásról is szó esett az Országos Oktatási Konferencián

Elolvasom

Öncélú a felsőoktatás, ahol az intézmények a hatékony forrásfelhasználás helyett, inkább műfüvet telepítenek az iskola kertjébe, pedig soha nem állt ekkora financiális keret az egyetemek és főiskolák rendelkezésére - mondta előadásában Antal János, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatója a Felvételi Információs Szolgálat rendezvényén.

1
716 717 718 719 720
799