Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a lista: ilyen vizsgákon kell átmenniük a tanároknak ahhoz, hogy többet keressenek

5

A felvételizőknek, a pályakezdőknek és a többéves szakmai gyakorlattal rendelkezőknek is vizsgázniuk kell, ha a tanári pályára készülnek, vagy magasabb fizetést szeretnének kapni. Ki mikor vizsgázik? Mi az a portfólió? Hány vizsgán kell átmenni a felvételizől a pedagógus 2 fokozat megszerzéséig? Kisokos tanároknak.

Forrás: Stiller Ákos

Első vizsga: felvételizőknek

hirdetés
hirdetés

Azoknak, akik valamelyik osztatlan tanárképzésre jelentkeznek, a felvételi időszakban pályaalkalmassági vizsgát kell tenniük. Ehhez előre meg kell írni egy motivációs levelet, amelynek tartalmaznia kell az egyéni életútra és a karrierre vonatkozó terveket, illetve azt, hogy a jelentkező miért akar tanár lenni. Az új, osztatlan tanárképzésről szóló összes cikkünket itt találjátok.

A vizsga három részből áll: egy pedagógiai témájú szöveg alapján egy konkrét nevelési helyzet értelmezése, egy szabadon választott pedagógiai jellegű olvasmányról szóló beszámoló - ennek hossza 15-20 perc -, végül pedig beszélgetés a motivációs levél alapján.

A háromfős bizottság a felsőoktatási intézmény oktatóiból áll, a vizsga eredménye „alkalmas" vagy „nem alkalmas" lehet, aki nem felel meg, azt nem lehet felvenni osztatlan tanárképzésre. Nyilatkozni kell arról is, hogy a jelentkezőnek nincs olyan betegsége, amely akadályozná a felsőoktatási tanulmányok folytatásában, beleértve az egyéves szakmai gyakorlatot is.

Második vizsga: gyakornokoknak

Szeptember 1-jén minden, két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező tanár automatikusan gyakornoki státuszba került a pedagógus-életpályamodell bevezetése miatt. Fizetést kapnak, ugyanakkor komoly minősítő vizsgán kell majd bizonyítaniuk, ha a következő fizetési fokozatra, a pedagógus I. kategóriába szeretnének továbblépni.

A kezdő tanároknak portfóliót kell készíteniük - ennek tartalmaznia kell a szakmai önéletrajzot, tíz tanóra „kidolgozott és utólagos reflexiókkal ellátott” óratervét, a „szakmai életút értékelését, önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását, dokumentumait, a pedagógust foglalkoztató intézmény környezetének bemutatását, a pedagógus szakmai és egyéb tevékenységének bemutatását és dokumentumait.

A minősítési eljárás során a minősítő bizottság értékeli a portfóliót, az intézmény önértékelésének a tanárra vonatkozó részeit, a szakfelügyelet, illetve a bizottság által látogatott órák tapasztalatait és értékelését. A pedagógusnak a bizottság előtt meg is kell védenie a portfóliót, és válaszolnia az azzal kapcsolatos kérdésekre.

A pályakezdők akkor léphetnek tovább a „pedagógus I.” kategóriába, ha a vizsgán legalább hatvan százalékos eredményt érnek el – ha ez nem jön össze, további két évre a „gyakornok” fokozatban maradnak. A részleteket itt olvashatjátok.

Harmadik vizsga: pedagógus1-eseknek

A pedagógus II. fokozatba először - 2015. január 1-jei kezdettel - azokat sorolják át, akiknek legalább tizennégy év szakmai gyakorlatuk és pedagógus-szakvizsgájuk van. 2014. április 30-ig kell feltölteniük a portfóliót egy, még kidolgozás alatt álló elektronikus rendszerbe - igaz, minősítési eljárásban legkésőbb 2018. december 31-ig kell részt venniük. A fizetési fokozatokról és a minősítési eljárások dátumairól itt olvashattok részletesen, a pedagógus-életpályamodellről szóló cikkünket pedig itt találjátok.

A több mint nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkező tanárok először 2014-ben kezdeményezhetik a minősítési eljárást, amelyet a gyakornokokéhoz hasonló módon történik - de ekkor már legalább 75 százalékos eredményt kell elérni. A pedagógus II. kategóriába való belépéshez egyébként - a gyakornoki időszak után - legalább hat év tapasztalat kell. A részleteket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (5)

Horváth David

Szerintem jó dolog. A tanárok, akiket "az élet már minősített" bizonyosan jó eredményeket érnek majd el egy ilyen bizottság előtt is. Ezzel együtt talán csökken majd a teljesen impotens, egyáltalán nem pedagógusnak való tanárok aránya. Nekem még nem volt túl régen a középiskola, elég pontosan emlékszem, hogy -a jó tanárok mellett- hány olyan oktatónk is volt, aki egy életre megalapozta mondjuk egy tudományág nem ismeretét.

Antal Dóra

A KRESZ mindig változik. ..Azért az olvasni,írni tanításnak vannak jól bevált módszerei, amelyek portfólió írása nélkül is számonkérhetők.. Én már nyugdíjas vagyok, de ötven évesen is vizsgáztam Művészetpedagógiából a Debreceni Tibor tanár úr által vezetett másfél éves képzés után Szakdolgozatot is írtam, írtunk..Tehát nem azt mondom, hogy nem kell képzés, de szerintem további, más területeken /pl. drámapedagógia/ .. ...

Gabriella Horváth

Aki ezt kitalálta nincsen eszénél! Miért én bizonyítsam milyen a munkám, mikor a több 8. évfolyamot elhagyó diákom már a felsőfokú intézmények tanulója?

Kiss Tiborné Katika! - gondolja már végig mit írt? Ez az iskola, nem az az iskola!

Kovács Zoltán

"A KRESZ oktatóknak, járművezetést oktatóknak, minden éven vizsgázniuk kellett." szerintem mindenkinek vizsgáznia kellene még párszor a vezetésből.

Azonban, ha valaki abszolutóriumon túl van és 10 éve tanít, több osztályt is átkísért a középiskolás éveken, akkor neki miért is kell ismételten vizsgáznia az arany hármas előtt (igazgató, ráérő alsós tanár, állami akárki)??

Alapvetően tanárhiány van, engem nem fizetnek augusztus óta, adminisztratív állomássá alakítottak, nem sokan fognak továbbra sem tanárnak menni...

Kiss Tiborné Katika

A KRESZ oktatóknak, járművezetést oktatóknak, minden éven vizsgázniuk kellett. Enélkül törölték Őket a nyilvántartásból,nem oktathattak.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X