Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen portfóliót kell készíteniük a tanároknak ahhoz, hogy többet keressenek

32

Portfóliót kell készíteniük azoknak a tanároknak, akik magasabb fizetési kategóriába szeretnének kerülni. A többéves tapasztalattal és szakvizsgával rendelkezők 2014. április 30-ig jelentkezhetnek minősítő vizsgára, eddig kell feltölteni a portfóliót is: megnéztük, milyen dokumentumokat kell tartalmaznia.

Forrás: Stiller Ákos

A pedagógus-életpályamodell bevezetésével minden tanárt - a gyakornokok kivételével - a pedagógus I. fokozatba soroltak be, így a többéves szakmai tapasztalattal, illetve szakvizsgával rendelkező tanárok átmenetileg elvesztették bérelőnyüket. A pedagógus-életpályamodellről itt, a fizetési kategóriákról pedig itt olvashattok részletesen.

hirdetés
hirdetés

A több mint nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkező tanárok először 2014-ben kezdeményezhetik a minősítési eljárást. A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkezők 2014. április 30-ig kérelmezhetik a pedagógus II. fokozatba való besorolásukat, 2015. január 1-jei kezdettel. A besorolás feltétele, hogy a tanár 2014. április 30-áig feltöltse portfólióját az Oktatási Hivatal által kialakított és üzemeltetett informatikai rendszerbe - ez a felület még nem elérhető.

Az e-portfólió - a nevet, arcképet, illetve a szakmai adatokat tartalmazó borító és a tartalomjegyzék mellett - a szakmai önéletrajzból, a szakmai életút értékeléséből, a nevelő-oktató munka dokumentumaiból, a pedagógiai munkát befolyásoló szakmai és egyéb közéleti, illetve az önálló művészeti/alkotói tevékenységek bemutatásából, illetve az adott oktatási intézmény rövid bemutatásából áll.

Bedőné Fatér Tímea közoktatási szakértő prezentációja szerint a szakmai életút értékelésében kell bemutatni a pedagógiai szemléletet, a szakmai fejlődés fő állomásait, az erősségeket és hiányosságokat, illetve a szakmai célokat.

A nevelő-oktatómunka dokumentumai lehetnek például óratervek, szakköri tervek, az egyéni és csoportfoglalkozások tervei, projekt- és fejlesztési tervek, elektronikus tananyagok, tanulói dolgozatok, illetve az osztályfőnöki vagy csoportvezetői tevékenység dokumentumai. Fontos: a portfóliónak tartalmaznia kell legalább tíz tanóra kidolgozott és utólagos reflexiókkal ellátott óratervét.

Ide tartozik annak a bemutatása is, hogy a pedagógus hogyan támogatja a tanuló személyiségének, egyéni képességeinek fejlődését, a közösségfejlesztést, az esélyteremtést és az integrációt. Be kell mutatni az alkalmazott tanulásszervezési, illetve értékelési módszereket, technikákat is.

A kollégákkal való együttműködést és az egyéni szakmai fejlődést is dokumentumokkal kell igazolni: ide tartozhat például a szakmai műhelyekben tartott előadás, a közös projektek vagy munkák bemutatása, óralátogatásokon készült jegyzetek, különböző jegyzőkönyvek, iskolán belüli publikációk vagy a továbbképzések anyagai. Csatolni kell az iskolán kívüli szakmai, szakmai-közéleti tevékenységgel, szakmai szervezeti, bizottsági vagy egyesületi tagsággal kapcsolatos dokumentumokat is.

Az önálló alkotói/művészeti tevékenységet 1-3 oldalban kell bemutatni, fotókat és más multimédiás anyagokat is lehet csatolni. Ezek lehetnek egyénileg fejlesztett vagy átdolgozott anyagok, de akár dekorációkról készült fényképek is. Egy oldalban kell bemutatni az adott iskola típusát, pedagógai programját, a diákok létszámát és szociális hátterét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (32) , melyek közül a legfrissebbek:

xyvzzs

Már egy hónapja a készítésén kínlódok. Amikor agyszívottan hazamegyek (hiszen azért a 32 óra nem egy leányálom), pihenés helyett ezen a francos vackon görcsölök. Természetesen 50 évesen maga a kivitelezés az egyik leglassabban haladó folyamat. Mivel minden energiám erre pazarlom, lassan betegszabin fogok kikötni. Milyen eszement gondolhatta azt, hogy ez még belefér a munka melletti elfoglaltságunkba?

kovacs borbála

34 éve pedagógus vagyok,nagyon szeretem az óvódáskorú gyermekeket a velük való "együttléteket" soha nem akartam mással foglalkozni.Megalázónak találom ezt az egész felhajtást,azt a módot,hogy nem is biztos ,ha feltöltöm a portfóliómat,természetesen én már kb.70ezer Ft fizetek mindezért,hogy nekem valaki megmondja alkalmas vagyok-e,v.sem.Várom sik szeretettel a KEDVES OKOS LÁTOGATÓKAT akik majd eldöntik maradok-e még 9évet(ennyi van hátra a nyugdíjig) ha nem töltöm fel a portfóliót,akkor maradok az 1-es fokozatban és kevesebb nyugdíjjal, HOGYISVVVANEEZZZ???

Béke Biborka

ÚJRA MONDOM... 22 ÉVVEL EZELŐTT IGAZ VOLT, HOGY A JÓ PEDAGÓGUSOKÉ VOLT A PÁLYA....... MA NEM ÍGY VAN. DE EZEN A PORTFÓLIÓN NEM DERÜL KI SEMMI. MÉG AZ SEM, HOGY A VIZSGÁZTATÓ ALKALMATLAN PEDAGÓGUSKÉNT VIZSGÁZTATÓ!

lesliellawrence

Na azt biztosan mondhatom, én sem szavaztam volna a Fideszre, ha tudom mindezt!Az előttem hozzászólók többségéhez hasonlóan én is szereztem 3 diplomát, szakvizsgát az eltöltött 29 év alatt. Most kevesebbet keresek, mint a tanító (1 diploma)kolléganőm, mert ő levelezőn végzett és a 120 pontot teljesítve magasabb fokozatban van. Nekem ne mondja senki, hogy jogos kérni azt, hogy ezek után van itt az ideje annak, hogy bizonyítsak-most is én és a hozzám hasonlók.Én eddig is
ezt tettem!Engem ne okítson senki, hogy az korrekt dolog!A hócipő/hócipőnk tele-ezt az összes kollégám nevében írom!

Ildikó Braun

Ez az egész megalázó.Több,mint 25 év munka után jönnek engem megvizsgálni? Lassan már ágyat kell beszerezni az iskolába a kimerülő pedagógusoknak.Felmérte valaki a pedagógusok mostani fizikai ,szellemi és idegrendszeri állapotát. Szégyellje magát az ,aki ezt kitalálta.

Graffitsné Matók Éva

Én úgy gondolom,hogy igenis szükség van a pedagógusok minősítésére!Nem a pályán eltöltött idő,hanem a végzett munka a fontos!

Kata Lukács

Szerintem hamarosan szakosodnak néhánya portfólió készítésre, és jó pénzért bárkinek elkészítik.

Elek Nézhett

Ez az egész portfóliósdi, tankerületesdi, pedagóguskarosdi, államosításosdi pár idióta fixa ideája, amit keresztül lehetett verni a magyar országgyűlésen, a pedagógus-társadalmon és a szakszervezeteken. Mindezt egy "majdani jelentős béremelés" ígéretének örve alatt. 32 éve dolgozom a magyar közoktatásban, annak több oldalát is tapasztalatból ismerem. Kérem, értsék meg, mindennek két célja volt/van: OLCSÓBB legyen, ELLENŐRZÉSÜNK ALÁ vonhassuk! SOHA nem szavaztam volna a Fideszre, ha közlik, hogy visszaállamosítani akarják a magyar közoktatást. Nemcsak átvertek, hanem ki is röhögnek. De csak májusig...
Egy Csongrád-megyei kolléga mondta, hogy nemrég a tankerületi igazgató azt mondta egy értekezleten, hogy lám, a papírfelhasználás felére csökkent az iskolákban az elmúlt év során, lám, milyen pazarló volt eddig a felhasználás! A kolléga elmondta, hogy 6-8 hét az átfutása egy vásárlási kérelemnek, amit a tankerülethez küldenek, így inkább megveszik a papírt, hogy tudjanak feladatlapokat, gyakorlólapokat készíteni stb. Hát igen, így tényleg olcsóbb. Az én iskolám 10 millió Ft kifizetetlen szolgáltatói számlát próbál kifizettetni a KLIK-kel. Köztük van még áprilisi is. Magyarul: ennyi tartozásunk van. Átlagos iskola vagyunk. A KLIK-hez 1600 iskola tartozik állítólag. Tudom, hogy máshol is hasonló problémák vannak. 1600 x 10 millió = 16.000.000.000 Ft, azaz 16 milliárd Ft. S még nincs fűtési szezon...

Szabo Beata

Kedves Pere Úr!

Mindig a máséval könnyebb verni a csalánt! Senkinek sem álltak a háta mögött késsel vagy pisztollyal, hogy ne tanuljon tovább. Aki csak érettségiig jutott el, az most ne sírjon, hogy Bezzeg a pedagógusoknak milyen jó, mert ott a szünet. Három éve tanítok. Addig egészen mást csináltam és sokszor éjszaka is vagy akár 24 órában. Ezt az oldalt is kipróbáltam és most a másikat. Aki úgy gondolja, hogy csak bent számolgatjuk a nagyláb ujjunkat és közben arról beszélünk, hogy mit is főzzünk a hétvégén - hát meg kell mondanom hogy nagyon TÉVED. Más neveletlen gyerekét (tisztelet a kivételnek) próbáljuk dolgozó emberré formálni. (Vagy írhatnám közérthetőbben, hogy azt amit a kedves szülő el... mi próbáljuk rendbe hozni.) És mi számonkérhetők vagyunk, ahogyan azt néhány "kedves Szülő" meg is teszi.
A szabadsággal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy több,mint 20 éves munkaviszonyomma kb 5 nappal több a jelenlegi szabadságom, de én ezt évközben nem vehetem ki. Ha beteg a gyerek, akkor jönnek a nagyszülők, már ha rá érnek...
Hát majd csak minden olvasónak csak azt tudom mondani, hogy mindenki csak akkor nyilatkozzon egy másik ember munkájáról, ha már abban eltöltött legalább 5 évet.

Ma Fem

Vorenus

a "férfiak" a magyarban nem azt jelenti, hogy minden egyes férfi, hanem azt, hogy a férfiak mint társadalmi csoport, azaz a férfinemű emberek jellemző többsége.

Így az érvelésemben egyáltalán nem öngól az,
hogy te éppen véletlenül az az 1 % férfi vagy, aki volt Gyesen (ha ugyan igaz, mert ahogy a nők otthoni tevékenységéről beszélsz, kétlem)

Lényeg, hogy össztársadalmilag az apák 99%-a nem volt, és én erről beszéltem.

A reprodukciós munka javát a nők végzik, haszna pedig férfiaknál landol, nem érted, pedig napnál világosabb:
a magas nyugdíjak, amit azok kapnak, akik sosem végeztek ingyenmunkát - az ilyen emberek 99%-a férfi, és ez nem férfigyűlölet, hanem egyszerű gazdasági tény.
Aztán a vezetők, felsővezetők, akik a profit nagy részét lenyúlják, szintén és mindenütt jellemzően férfiak, nem gyűlölet, tény.

Hamár gyűlöletről beszélünk : a nők egyenlőségre törekvését igen rosszul tolerálják a férfiak,
és ekkor kezdenek gyűlöletről hadoválni.

Gyűlölet itt maximum azokban a törvényekben van, amik most az anyai munkát lenullázzák, hisz a saját gyermek nevelését nem tartják pedagógiai gyakorlatnak,
aztán amely törvények megágyaznak annak, hogy a társadalom leglestrapáltabb szegmense, a gyermeknevelő anyák ugyanazért a munkáért majd kevesebb bért vigyenek haza egy életen át, mert az anyaságuk miatt nemhogy jutalmazva, de kifejezetten büntetve lesznek!

Na ez lehet nőgyűlölet - mérhető anyagi kihatásokkal
és nem a megreklamálása, az ellene való érvelés a férfigyűlölet.

Én ugyan nem szeretem ezt a gyűlölet szót használni, de ha már bevetetted az érvrendszeredbe, akkor kénytelen voltam tisztázni, hogy mi micsoda valójában.

vorenus

Ma Fem

"Tévedsz, a nő és minden a jövő generációt építő ember olyan munkát végez, ami egy generáció múlva busásan megtérül. A nők pont attól vannak ekkora hátrányban a férfiakhoz képest, mert ezt a munkát gyakorlatilag csak nők végzik, a hasznát meg 20 év múlva zömében férfiak aratják le."

Ezt bevallom nem értem. A "férfiak"? Hogyan? Miért pont csak ők? Hol vannak a kemény tények?

Akárhogy is: a a GYES idején a nő nem végez kereső tevékenységet.

"Tudod te, micsoda taposómalom kihordani, megszülni, szoptatni, ellátni 1-2-3 gyereket éveken át napi 24 órás szolgálatban ? Megadatna ám nekik is a jóból : minden apa évek óta mehet gyesre, de menekülnek tőle, mert egy rémálom számukra."

Ez most öngól. Azt ugyan nem tudom micsoda taposómalom kihordani, megszülni egy gyermeket /csak tanúja voltam/, de férfiként vagyok itthon GYES-en. Mert így döntöttünk.
Ez most mellément.

"Van férfi, aki így csinálja. Jó kevés. A többség a munkahelyén társadalmi életet él, otthon meg kiszolgáltatja magát, mert ő dolgozik, és ő keresi a pénzt, a nő meg beleőrül az otthoni 24 órás monoton munkába, amiből nem tud kiszakadni. És ehhez még ő van "eltartva". Ismétlem magam: ha ez olyan jó buli volna, a férfiak nem szívesen maradnának ki belőle, arra mérget lehet venni."

Tehát megint "A férfiak".
Én is ismétlem magam: én vagyok itthon a gyermekemmel.

"Summa summárum nagyon rosszul csinálják ezt itt nálunk a fijúk (mert nem a szegény szalmabábu Rózsanéni csinálja, őt csak előtérbe tolják, vudunak)"

Úgy tudtam a hölgyek alkotják a társadalom 50%-át. Tessék szerveződni! Nekem ez a hozzászólás kicsit olyan férfigyűlölő típusúra emlékeztet. De biztos félreértettem.

Ma Fem

Vorenus

"Mert valljuk be, ilyenkor a nő otthon van, nem végez kereső tevékenységet, az állam tartja el.."

Tévedsz, a nő és minden a jövő generációt építő ember olyan munkát végez, ami egy generáció múlva busásan megtérül. A nők pont attól vannak ekkora hátrányban a férfiakhoz képest, mert ezt a munkát gyakorlatilag csak nők végzik, a hasznát meg 20 év múlva zömében férfiak aratják le. Így nem a nőt tartja el az állam, (éhbér az a segély), hanem épp fordítva : a nők tartják el az államot, hisz az ő munkájuk árán lesz 20 év múlva itt egy új adófizető, dolgozó, kizyákmányolható új generáció. Különben lehúzhatnánk a redőnyt, azt hiszem. Ezt a nők teremtik meg egy csomó ingyenesen végzett munkával, aminek piaci árát nézve, ha megrendeled : 20 millió Ft egy gyermek bérben való előállítása és felnevelése. Na ezt csinálja végig minden anya éhbéren fizetve, miközben ilyeneket kell elhallgatniuk, hogy "nem végez kereső tevékenységet", aztán a munkája humán gyümölcsét más aratja le:a busás fizetést és nyugdíjat kapó rétegek, akik egy percig sem dolgoztak ingyen életükben.

"emellett mégiscsak mást csinál a nő, aki ezt vállalja, kiszakad a mindennapi taposómalomból, a férfiak számára ez keveseknek adatik meg."

Tudod te, micsoda taposómalom kihordani, megszülni, szoptatni, ellátni 1-2-3 gyereket éveken át napi 24 órás szolgálatban ? Megadatna ám nekik is a jóból : minden apa évek óta mehet gyesre, de menekülnek tőle, mert egy rémálom számukra. És a nőknek sem fáklyás menet.
Ha majd most pl. a pedagógus szakmaiba beszámítana, talán a pedagógus férfiak elmennének gyesre. De ingyen továbbra is a nők nyakába fog szakadni. Az utólagos, egy életen át tartó fizetéshátránnyal együtt...

"Míg a nő otthon "dolgozik" a gyermekkel, addig a férfi továbbra is a munkahelyén a kollégáival. Aztán hazamegy , és besegít. Hol itt a többlet?"

Van férfi, aki így csinálja. Jó kevés. A többség a munkahelyén társadalmi életet él, otthon meg kiszolgáltatja magát, mert ő dolgozik, és ő keresi a pénzt, a nő meg beleőrül az otthoni 24 órás monoton munkába, amiből nem tud kiszakadni. És ehhez még ő van "eltartva". Ismétlem magam: ha ez olyan jó buli volna, a férfiak nem szívesen maradnának ki belőle, arra mérget lehet venni.

"Senki sem kényszerít senkit, hogy évekig otthon maradjon, nyugat-európai ismerőseim 6 hét! után visszamennek dolgozni. A gyerek megy a bölcsibe."

Az egész magyar állam erre kényszeríti a nőket azzal, hogy 3 éves gyest ad, de ugyanakkor megszünteti a bölcsődéket.
Mit gondolsz, miért pont a nyugati ismerőseid teszik ezt így ? Mert az angol nyelvtudáshoz van kötve ?
Mert ők megtehetik.

Summa summárum nagyon rosszul csinálják ezt itt nálunk a fijúk (mert nem a szegény szalmabábu Rózsanéni csinálja, őt csak előtérbe tolják, vudunak)
amit a demográfiai adatok tökéletesen jeleznek is.
Az itthoni erőszak-politika ezt most az abortusztiltással igyekszik megoldani, mert ezek itt mindig eltalálják a szarva közt a tőgyét...

Budai Tibor

Én még mindig nem értem, hogy a 2 év alatt megszerezhető szakvizsga miért több, mint mondjuk még két diploma. Egyelőre úgy áll, hogy 2 év gyorstalpalóval felülírják a +2 diploma megszerzésével eltöltött 7 év egyetemi munkámat. A család is jobban örült volna, ha nem 7, hanem csak 2 évig kell nélkülözniük és diákhitelem sem lenne.

Tisztelt Pere Úr!
A hozzászólása hülyeség határát súrolja. Azért mert nézem az autós műsorokat, és ismerem az autó tipusokst , akkor autószerelőnek jó vagyok?
24 év ipari gyakorlat után mentem tanítani, tehát ismerem mindkét oldalt. Nem könnyű szakma a tanárság sem higgyék el. Az ilyen hozzászólás pedig hülyeség. Azért mert másnak nehéz, akkor legyen nekem is, én se lázadjak jobb fizetésért, körülményekért. NORMÁLIS MARGIT?????????????

vorenus

Ma Fem
"Döbbenetes, hogy a nőknél a gyermekneveléssel töltött évek nem pedagógus szakmai gyakorlatok !!! Hát ugyan mik ? Csak mivel ezt férfiak nem csinálják, egy lenézett, fizetetlen nulla munkaként van elkönyvelve."
"Ráadásul a terhességet, szülést, gyermekgondozást vállaló nők sokkal többet teljesítenek, mint a férfiak, az iskolába visszatérve mégis majd kevesebbet fognak keresni."

Amellett, hogy egyetértek azzal, hogy a GYES számítson bele a munkával töltött évek számába /annál is inkább, mert pl. a továbbképzési kötelezettség erre az időre is vonatkozik/,
azért a "a terhességet, szülést, gyermekgondozást vállaló nők sokkal többet teljesítenek, mint a férfiak" kitétellel óvatos lennék.
Mert valljuk be, ilyenkor a nő otthon van, nem végez kereső tevékenységet, az állam tartja el...emellett mégiscsak mást csinál a nő, aki ezt vállalja, kiszakad a mindennapi taposómalomból, a férfiak számára ez keveseknek adatik meg.
Míg a nő otthon "dolgozik" a gyermekkel, addig a férfi továbbra is a munkahelyén a kollégáival. Aztán hazamegy , és besegít. Hol itt a többlet?
A lényeg: felesleges indulatokat kelteni. Pont ez a céljuk.
2. Senki sem kényszerít senkit, hogy évekig otthon maradjon, nyugat-európai ismerőseim 6 hét! után visszamennek dolgozni. A gyerek megy a bölcsibe. És itt most nem az a kérdés, hogy ez vagy az a gyakorlat helyes-e, csak a szemlélet más.
Ettől függetlenül ez az egész portfólió-dolog úgy baromság, ahogy van. De ezt megszokhattuk ezektől.

Paschall Benkő Gitta

Szeretném látni Bedőné Fatér Tímea közoktatási szakértő szakmai portfólióját, tudományos tevékenységének ismertetését, publikációinak listáját. Hasonlóképpen tudni szeretném,hogy ki és milyen meghatalmazás/szakmai kompetencia alapján minősíti a portfóliókat.

Mizser Magdolna

Hihetetlen hogy bizonyítanunk kell, hogy nem malacért vettük a diplománkat!

Ki az aki kompetens eldönteni, hogy ki érdemli meg a fizetésemelést és ki nem? 1 nyomorult portfolió alapján???

Ma Fem

Döbbenetes, hogy a nőknél a gyermekneveléssel töltött évek nem pedagógus szakmai gyakorlatok !!! Hát ugyan mik ? Csak mivel ezt férfiak nem csinálják, egy lenézett, fizetetlen nulla munkaként van elkönyvelve. Ezért nem fizetnek a bölcsődei dolgozóknak sem rendesen !
Ráadásul a terhességet, szülést, gyermekgondozást vállaló nők sokkal többet teljesítenek, mint a férfiak, az iskolába visszatérve mégis majd kevesebbet fognak keresni. Családos emberként ! Ez botrányos ! Azonos munkáért azonos bért - csak a nőnek épp több munkáért kevesebb bért. És ki fog itt így majd szülni ?
Ha a nőket egyre inkább büntetik a gyermekvállalásért a munka frontján, csoda-e, ha elfogyunk?
És épp a pedagógiai szakmai gyakorlatba nem számolható bele a gyermekvállalás és gondozás? Ez nonszensz !

Tóth Erzsébet

Közel 40 éves pedagógusi pályával a hátam mögött nincs mit hozzáfűzni.De teljesen egyetértek a pedagógus kollégáim hozzászólásaival.Mélységesen megalázó amit velünk is tesznek!A legnagyobb baj az,hogy mi ezt még mindig tűrjk,hagyjuk!

Domján Anikó

Lehet, hogy így este már nem vagyok toppon, de azt eddig nem olvastam itt, hogy évente 2000 pedagógus kaphatja meg a minősítést, több nem. Pályázni persze lehet :)

Egyébként én se fogom elérni az évek számát, ha netalántán még egy gyermeket szeretnék, így marad a remény, hogy az adózásnál a családosok majd jobban járnak... ha és amikor :) A 'kötelező óraszám' fogalma ugyan nem a cikk tárgya, de minthogy eltörölték, valahogy az a kényszerképzetünk lett, hogy a sorok között valójában a 26 az irány. Akkor most béremelés? Vagy kompenzáció? Vagy?

Szilvia Stefanka-Sarkozy

Nagy Istvánnak üzenném, hogyha már ennyire okos akkor tudhatná, hogy a tavaszi szünet az Húsvétkor van!

Kereszturiné Haász Marianna

Aki nem ért hozzá, ne szóljon bele! Én sem mondom meg az autószerelőnek, honnan kezdje! (Nagy Istvánnak!) 4, 24, 10 ezer(?),1 = egyetemi diplomák száma, pályán töltött évek száma, levizsgázott tanulók száma, pedagógus besorolás...
Az érzés? megalázó

Tóthné Orgován Zsuzsa

Szakvizsgázott pedagógusként, második gyermekemet várva, igazából nem tudom, hogy mikor érem el a ledolgozott 14 évet, ugyanis állítólag a gyermekekkel együtt töltött éveket nem számolják bele a 14 évbe. 2004-ben végeztem, azóta már számos pedagógus képesítést szereztem, persze gyes alatt, saját pénzből, diákhitelből.
Szegény egyetemistának még a diákhitelt is eltöröljük, csak szüljön. Kérdem én ,akinek 2004 óta már háromszorosára emelkedett a diákhitel törlesztőrészlete, úgy, hogy folyamatosan fizettem, akkor pedagógusként ne szüljek gyereket, pedig még szeretnék egyet, mert ebben az életben soha nem érem el a 14 évet?

Taróné Tyukodi Anikó

Nagyon egyet értek Nagy Zoltánnal,senki sem figyelmeztetett bennünket, hogy mindent dokumentáljunk 30 éve, mikor megcsináltuk a szakvizsgát, szakdolgozattal, államvizsgával zártuk- amely a mostani kornak megfelelően angol nyelvre is lefordított diploma. Mit kell még igazolnunk pár ezer Ft-ért ( amire igen is rá vagyunk szorulva) , hogy elismerjenek??? + 30 év lelkes munka kisgyerekek mellett? Millió terv és dokumentáció, sok-sok új rendszerhez való alkalmazkodás, száz és száz dekoráció, báb és játék, (amelyek persze nincsenek nagy részben a számítógépen)! Mi kell még nekik??? Dolgozzam fel újból az életem? Adnak hozzá még egy életet? Megalázó! Hány orvosnak, közgazdásznak, mérnöknek, stb... politikusnak kell szakmai munkáját igazoló portfóliót készítenie?

Ottrok Kati

A sok adminisztráció helyett /ebbe sorolom a portfólió készítését is/ sokkal hasznosabb lenne,ha a gyerekekkel tudnának foglalkozni a pedagógusok.A portfólió készítése számomra egy kicsit olyan,mintha árulnák magukat a tanárok.Aki ügyesebben tudja csomagolni a végzett munkáját az jobban jár,mint aki sokat és jól dolgozik.

Gulyásné Lovász Mária

Csak azt szeretném kérdezni az előző kommentálótól, hogy Ő ha szabadságra megy hazaviszi a munkát a munkahelyéről? S kívánom neki, hogy szabadidejében neki is kelljen írni, egy kb 300 oldalas portfóliót, s csak így kapjon magasabb fizetést, pluszt járjanak a nyakára állandóan megnézni, 25 év után is hogy hogyan is dolgozik.

István Nagy

Ráérnek megcsinálni a porfóliót, most van az őszi szünet, de lesz még karácsonyi, tavaszi, húsvéti...

Nagy Zoltán

A cikk egy kissé pontatlan, csak azok kezdeményezhetik akik az utóbbi időben valamilyen pedagógus szakvizsgával rendelkeznek(pl. közoktatás vezetői) !-Az egyetemek pl. BME (!? ) is ,"nem győzik" a képzés indítást megyei szintű kihelyezett képzésekkel /!!/-.A többiek majd csak 2015-től ,ami 2016-ban 01.01. lép életbe(A nevelők többsége ide tartozik- ! Ja és enélkül nem is jelentkezhetnek ill. ha 8 éven belül nem teszik le elvesztik a pedagogus státuszukat (?!). Emiatt tömegével jelentkeznek a tanárok közoktatás vezetőire . 2 éves képzés 135.000ft / félév =520.000 be fogja -e ezt egyáltalán hozni a béremeléssel aki 11 év múlva megy nyugdíjba -aki 10 éven belül annak nem kell minösítetni magát ,de ha kéri a minősítés számára 75.000 ft -ba kerül-. . KLIK-ek persze nem fizetik a 80 %-át. Mellesleg a "vizsgáztatók" /2500fő/ "gyorstalpalón" megkapják a fokozatokat (?!). És van itt szerintem egy személyiségi jogokat sértő probléma - 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkezőt egyenlősítik pl. a 25 éves szakmai gyakorlattal rendelkezővel,akinek lehet hogy 2- 3 diplomája van . Aki tehát már többször egyetemi ,vagy főisk. diplomával és tanári tevékenységgel igazolta (igazgató tisztában van vele ki hogyan dolgozik)és áldozatokat vállalva még mindig a pályán van. oké 15 évig legyen pedagógus I.(mert a jogszabály 2013. szept. 1-től lépett életbe ,ez még jogszerűnek tűnik ,de a fölött van jogi probléma pl. ezeket a tanárokat senki sem "figyelmeztette" (!!)arra annak idején ,hogy majd újabb ilyen minősítésre lesznek kötelezve .Azt sejteti nem dolgoztál rendesen. Jogszerűbb lett volna az automatikus ped. II. ,de ugye itt lép közbe a pénz mert hát ők többet kapnának. Felháborító. A másik a papír mindent-amely azt igazolja hogy Ő dolgozik !- elbír a minőség biztosítás jegyében,ha ezt az időt(sztm. nem kevés) a nevelők a diákokra fordíthatnák annak lenne minőségi értelme .Ráadásul az ilyen szintű megalázás + "32 óra" kötelező tudatos és tudattalan ellenállást is kivált(a magyar ember általában -1849 óta- biztosan ellenző beállítódású. Nem motivál inkább demoralizál,csak félelmeket kelt ,mert pl. ki lehet passzolni a nekünk nem tetsző elemeket -pl.politikailag is-. Ombudsman a személyiségi jogok védelme miatt ?? !!

Farkas Judit Nagy Szabolcsné

Aki valóban tanít az ráér önmagát reklámozni???!!!Könyörgöm ,árulja el nekem ,hogy csinálja!!! Nekem a kötelező dokumentumok megírására is alig van időm..

Horváth Zoltánné

Szerintem, aki többéves gyakorlattal és szakvizsgával rendelkezik, annak elég lenne annyit elküldeni a megadott határidőig: TANÍTOTTAM!!!!!!! Akinek valami köze van az oktatáshoz, az tudja, hogy ez mi mindent tartalmaz, amit nem magyarázni, hanem csinálni kell. Aki /v. akik/ ezt kitalálta.....Hát biztos, hogy neki is van valami jó tulajdonsága...

Nagy Lajos

Egy újabb "ügy" amit profi módon lerendeztek :(

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X