szerző:
Eduline

Nem akarják megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal a Közép-európai Egyetem (CEU) New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció tagjai - írja a Népszava.

©

 Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a múlt héten számolt be arról, hogy a Bard College falain belül kialakított oktatási helyszínt olyan magas rangú magyar tisztviselők szemrevételezték még április 13-án, mint Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul - írja a lap.

A rektorhelyettes úgy hallotta, mindennel meg voltak elégedve, az egyetem minden feltételt teljesített, amit a felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott - lex CEU-ként elhíresült - módosítása előír.

Júniusban úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább

„Személyes véleményem szerint június végén úgy kell lezárni az évet, úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább vagy sem" - mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az egyetem esetleges költözéséről. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Michael Ignatieff, az egyetem rektora azt mondta a Washington Postnak: ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie.

A lap felkereste Palkovics Lászlót, Altusz Kristófot és Kumin Ferenc hivatalát, titkárságát is, hogy megtudják, valóban mindent rendben találtak-e, azonban mindössze annyi választ kaptak, hogy kérdéseinkkel forduljanak a külügyminisztériumhoz.

A külügy korábbi tájékoztatásából csak annyi derült ki, még mindig csak vizsgálgatják az egyetem által benyújtott dokumentumokat. "A CEU esetében a vizsgálat bonyolultabb, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye" - írták.

A CEU rektorhelyettese szerint ha a magyar kormány ezek után sem lesz hajlandó aláírni a New York állammal közösen kidolgozott és véglegesített megállapodást, egyértelmű lesz, mi célt szolgált valójában a lex CEU tavalyi, minden egyeztetést nélkülöző gyors elfogadása.

Bécsi kampuszt nyitnak, de a CEU központja Budapesten marad

Továbbra is a magyar fővárosban, Budapesten lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) központja, jelentette ki a Népszavának az intézmény rektorhelyettese. A CEU márciusban jelentette be, hogy budapesti és New York-i campusa mellett Bécsben is megnyitná kapuit.