"Júniusban úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább"

„Személyes véleményem szerint június végén úgy kell lezárni az évet, úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább vagy sem” – mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az egyetem esetleges költözéséről.

Forrás: Fazekas István

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Michael Ignatieff, az egyetem rektora azt mondta a Washington Postnak: ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie. “A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt” - monda a CEU elnök-rektora. "A CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá” - tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Az egyetem rektorhelyettese a hvg.hu-nak azt mondta, az intézményben tanuló 1300 diákot nem hagyhatják bizonytalanságban, szerinte június végén meg kell mondani a hallgatóknak, hogy hol működik tovább az intézmény.

Nyáron már zajlik az új diákok toborzása, őket sem lehet kitenni egy 243 kilométeres bizonytalansági tényezőnek. A bécsi költözés részleteit Enyedi Zsolt még nem tudta megmondani, ahogy az sem világos, költözés esetén mi lesz a magyar programokat vivő Közép-Európai Egyetemmel, amely nemrég kapta meg újból az akkreditációját.

"Ha nem írják alá a megállapodást, az amerika programokat nem vihetjük tovább Budapesten. Ez elvben a magyar programokat nem érinti, de a kettő szorosan összefügg egymással. Egyelőre nem tudom megmondani, mi az, amit a magyar képzésből tovább lehet vinni" – mondta, hozzátéve: nagyon bonyolult lenne, ha a fél egyetem Bécsben, a másik fele Budapesten működne.

Ha nem kap akkreditációt a CEU, a 2019-es évfolyam Bécsben kezdi a tanévet

A CEU nem költözik el Budapestről, de a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt - mondta az egyetem rektora a Reutersnek. "Ne várjanak tömött sorokban Bécs felé menetelő diákokat és tanárokat, mert nem lesznek.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X