Felsőoktatás Edupress

Réthelyi: korai az elitegyetemek támogatásáról beszélni

Elolvasom

Korai további lépésekről beszélni a kutató-elit, illetve a kiváló egyetemek elismerése kapcsán - mondta el Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon című konferencián, melyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködésben szervezett. Egy online beszámoló szerint Pálinkás József, az MTA elnöke kifejtette: nem ért egyet a kutató-elit és a kiváló egyetemi megkülönböztetéssel.

Felsőoktatás Eduline

Képek: épül a BME új épülete

Elolvasom

Várhatóan szeptemberben megkezdődhet az oktatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új, úgynevezett Q1-épülettömbjében, amit a Lágymányosi Egyetemi Központban, a volt Expo helyén építenek. A 30 ezer négyzetméter alapterületű új létesítménybe várhatóan a Gazdasági- és Társadalomtudományi Kar valamint a Villamosmérnöki- és Informatikai Kar kap elhelyezést

Felsőoktatás Eduline

Nyilvánosak a rektori fizetések

Elolvasom

Az államilag támogatott egyetemek, főiskolák vezetői havi 750 ezer és 3,5 millió forint között keresnek, a Blikk keddi számában megjelent lista szerint a 29 intézmény vezetője összesen havi bruttó 57,06 millió, vagyis évi 684 millió forintra jogosult.

Felsőoktatás Eduline

Spanyolország a legnépszerűbb az Erasmus-os diákok között

Elolvasom

Rekordszámú európai diák élt tavaly az Erasmus-program kínálta azon lehetőséggel, hogy uniós támogatással külföldön folytassa felsőfokú tanulmányai egy részét, illetve külföldi vállalatoknál szerezzen szakmai gyakorlatot - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett statisztikai adatokból.

Felsőoktatás Eduline

Ha túljutsz az általános iskolán, már nem a pénztárcádon fog múlni a továbbtanulás

Elolvasom

A továbbtanulási tendenciákat jellemzően három tényező határozza meg: a közoktatási rendszer, a felvételi eljárás változásai és a foglalkozások társadalmi presztízsének alakulása. Ami viszont szinte egyáltalán nem szól bele a felsőoktatási jelentkezések alakulásába az – sokak számára valószínűleg meglepően – a szociális helyzet. Merthogy a leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekek az általános iskolai padokból sem tudnak „kiszállni”, nemhogy eljutni az érettségiig.

Felsőoktatás Edupress

Megszüntetnék az ingyenes felsőoktatást Csehországban

Elolvasom

A tandíj bevezetéséről egyezett meg a formálódó csehországi hármas koalíció - írja az inforadio.hu. Azt azonban még nem közölte a Polgári Demokrata Párt, a TOP 09 és a Közügyek hármasa, hogy mikor szüntetnék meg az ingyenes felsőoktatást. A változással több mint százezer forintnak megfelelő cseh koronát kell majd fizetniük a hallgatóknak, akik a tervek szerint állami kölcsönből is finanszírozhatnák oktatásuk költségeit.

Felsőoktatás Eduline

„BKV-típusú történet” a Pécsi Egyetemen

Elolvasom

"Tisztasági nyilatkozatra" kötelezi a nagyobb összegekért felelős munkatársait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a közeljövőben: az érintetteknek ki kell jelenteniük, hogy nincsenek kétes pénzügyeik, és ilyenről beosztottjaik, kollégáik körében sem tudnak. Az egyetem leköszönő rektora szerint az intézményben történtek türvényszegések lsinkább a BKV körüli botrányokhoz hasonlíthatóak.

Felsőoktatás Eduline

Idén is nézőrekordot döntene az EFOTT

Elolvasom

A múlt hét végén Kovács Ákos Borpatikájában látták vendégül a sajtó képviselőit az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának szervezői. A fesztivált, amelyen évente több tízezer egyetemista vesz részt minden évben máshol rendezik meg, idén Pécs-Orfűn várják majd a hallgatókat július 13-18 között.

Felsőoktatás Eduline

Diploma divatshow és „suttogó parabolák” a Múzeumok Éjszakáján

Elolvasom

Az idén 130 éves Moholy- Nagy Művészeti Egyetem harmadik alkalommal mutatkozik be a Múzeumok Éjszakáján. Az idei Maratonon az érdeklődők a MOME Textil Tanszék diploma divatshowját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg.

Felsőoktatás Eduline

Legjobb egyetemek: Oxford hat éve verhetetlen

Elolvasom

A The Guardian angol napilap minden évben csokorba szedi a legjobb angol egyetemek listáját, amelyen immár a hatodik éve az Oxford Egyetem foglalja el az első helyet. A 118 intézményt tartalmazó listán a jobb poziciókért komoly küzdelem folyik az iskolák között, mivel mindenki tudja hogy egy látványosabb zuhanás vagy előretörés a listán azonnal felkelti a figyelmet és ez a következő év jelentkezési statisztikáin is meglátszódhat.

Felsőoktatás Eduline

A legveszélyesebb egyetemek listájáról mindenki menekülne

Elolvasom

Az American School Search oldal az elmúlt évek bűnügyi statisztikáit összegezve publikálta a legveszélyesebb intézmények rangsorát az Államokban. A negatív rangsor élén szereplő intézmények több gyilkossággal, szexuális bűncselekménnyel, kábítószerrel való visszaéléssel és más egyéb, kisebb súlyú törvénysértéssel is "büszkélkedhetnek". A listáról persze mindenki le akar kerülni, egyelőre hiába.

Felsőoktatás Eduline

Képek: bíróságon a Pécsi Tudományegyetem letartóztatott dolgozói

Elolvasom

Hajdu István, a bíróság elnöke újságíróknak elmondta: a férfi és a nő előzetes letartóztatását bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy hónapra rendelték el. A bűncselekménnyel kapcsolatban eddig tízen kerültek előzetes letartóztatásba. Hatan az egyetem dolgozói, közülük ketten az intézmény felső vezetői köréhez tartoznak. A Nemzeti Nyomozó Iroda feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak pénzért jogtalan előnyhöz juttattak három céget különböző beszerzések során.

Felsőoktatás Edupress

A Corvinus és a Zrínyi rektorának bére már nyilvános

Elolvasom

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése ellenére is csak két egyetem rektorának fizetése derült ki a napokban. A Budapesti Corvinus Egyetem vezetője nettó egymillió forint felett keresett havonta, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem előzetesben lévő rektorának fizetése pedig bruttó 696 ezer forint.

Felsőoktatás Eduline

Oxfordnak elege lett a diákokból

Elolvasom

Bár a várost a világhírű egyeteméről ismerik a legtöbben, a helyiek egyre inkább megtapasztalják a diákváros-státusz kevésbé fényes oldalait is. Az egyre durvább éjszakai hangoskodások és a várost elborító szemét kiverte a biztosítékot a helyieknél, akiknek a nyomására a városháza most lépett. A hasonló cipőben járó, többi nagy angol egyetemi város pedig kiváncsian figyeli az oxfordi kísérletet.

1
520 521 522 523 524
541