szerző:
Eduline

Alapszak az Egyesült Államokban, szakdolgozatírás Indiában, PhD-képzés Chilében, féléves tanulmányút Indonéziában – jobbnál jobb ösztöndíjpályázatokat találtunk a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) oldalán. A legérdekesebb felhívások közül válogattunk.

Tanulás külföldön? Tandíj nélkül, ösztöndíjjal
©

Szakdolgozatírás - Indiában

Államközi ösztöndíjjal számtalan programhoz csatlakozhattok – dolgozhattok egyiptomi régészeti feltáráson, jelentkezhettek franciaországi nyári egyetemre, végezhettek kutatásokat Kínában, Mexikóban, Mongóliában vagy Vietnamban, kis szerencsével pedig akár Indiában is írhatjátok a szakdolgozatotokat. Az ösztöndíjlistát itt és itt találjátok meg.

Egyéves képzés – Indonéziában

Informatikát, közgazdaságtant és menedzsmentet, nyelveket, képző- és előadóművészetet is tanulhattok egy különleges ösztöndíj segítségével – nem akárhol: Indonéziában. A pályázatra 35 év alattiak jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségijük és középfokú angol nyelvtudásuk van.

Az ösztöndíjasok fél vagy egy évet tölthetnek Indonéziában, a teljes tandíjmentesség mellett havi kétmillió indonéz rúpiát is kapnak, az egyetemek segítséget nyújtanak a szálláskeresésben, kirándulásokat szerveznek, és megismertetik velük a terület kultúráját. További részleteket itt találtok.

PhD-képzés – Chilében

MA- vagy MSc-diplomások, PhD- vagy DLA-hallgatók jelentkezhetnek december 11-ig a chilei állami ösztöndíjprogramra: akár négy évet is finanszíroznak, de csak azok pályázhatnak, akik tudnak spanyolul, és doktori tanulmányaik megkezdését vagy a már megkezdett doktori program folytatását, illetve a fokozat megszerzését Chilében tervezik. További részleteket itt találtok.

Négyéves alapszak – az Egyesült Államokban

A Klein Family Scholarship egy magyar, a középiskolai tanulmányait a 2012/2013-as tanévben befejező diák számára nyújt anyagi támogatást egy teljes alapszak elvégzésére. A sewanee-i The University of the South képzései közül lehet választani – a jelentkezés határideje december 3.

A pályázat többfordulós: először az Institute of International Education (IIE) választ ki három-öt jelentkezőt, akiket már az egyetem felvételiztet. További információt itt találtok.

Angol nyelvű alapszak – Japánban

Japánban, a tokiói egyetemen is szerezhettek alapszakos – bölcsészettudományi vagy társadalomtudományi – diplomát, és ehhez még japán nyelvtudás sem kell. A PEAK-programra december 7-ig jelentkezhettek, frissen érettségizettek és elsőéves alapszakosok pályázatát várják. További információt itt találtok.

Az Erasmus-zűrzavar
A költségvetésért felelős európai biztos október elején jelentette be: az Erasmus-programnak 90 millió euró többlettámogatásra van szüksége a további működéshez. November elején több mint száz híres európai művész, író, közgazdász, filozófus, sportoló, egyetemi oktató - az EU valamennyi tagállamából, így Magyarországról is - nyílt levélben szólította fel az uniós tagállamok állam- és kormányfőit, hogy álljanak ki az Erasmus hallgatói csereprogram mellett. Az Erasmusról itt találjátok legfrissebb cikkeinket.