szerző:
MTI

Súlyos pénzhiánnyal küzd az Erasmus felsőoktatási diákcsere-program - figyelmeztetett Andrulla Vasziliu oktatási...

Erasmusos hallgatók. Vége lehet a programnak?
©
Súlyos pénzhiánnyal küzd az Erasmus felsőoktatási diákcsere-program - figyelmeztetett Andrulla Vasziliu oktatási EU-biztos hétfőn Brüsszelben, az uniós országok oktatási minisztereinek tanácskozásán. Az Erasmusról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatjátok el.

"Az Erasmus körüli helyzet immár nagyon súlyos. Hacsak nem születik gyors válasz arra az október 23-án előterjesztett bizottsági kérésre, hogy biztosítsanak pótlólagos finanszírozási hitelt 2012-re, a bizottság azzal fogja kezdeni 2013-at, hogy 220 millió euróval tartozik a nemzeti hatóságoknak a 2012-ben felmerült költségek nyomán" - mondta az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének oktatásügyi felelőse.

Mint hozzátette, 2013-ra a kilátások még rosszabbak, különösen most, hogy zsákutcába jutottak a jövő évi uniós költségvetésről szóló tárgyalások. Vasziliu szerint ha nem oldódik meg az idei kiadások ügye, valamint nem születik egyezség a jövő évi uniós büdzséről, akkor az Erasmus csereprogramokban 2013 folyamán, "inkább előbb, mint utóbb", zavarok keletkeznek.

"Az Erasmus-program közvetlenül érinti a fiatal európaiak életét, és ez a keret az utolsó a sorban, amelyből nyesni kellene. Határozottan az a véleményem, hogy nem az európai fiataloknak kell megfizetniük az (uniós) intézmények közötti nézeteltérés árát" - hangoztatta az EU-biztos. A 2011-2012-es tanévben összesen 231 408 fiatal részesült Erasmus-juttatásban, amely külföldi tanulmányok folytatását teszi lehetővé.