szerző:
MTI

Szakszervezetek, diákok, újfasiszta szervezetek és fasizmusellenes csoportok vonulnak fel egyszerre Róma utcáin az...

Olaszországi diáktüntetés egy évvel ezelőtt. Újra utcára vonultak
©

Szakszervezetek, diákok, újfasiszta szervezetek és fasizmusellenes csoportok vonulnak fel egyszerre Róma utcáin az elsősorban a gazdasági válság leküzdésére hozott intézkedések ellen szombaton zajló tömegtüntetésen. Incidensektől tartva a hatóságok lezárták az olasz főváros központját.

Az oktatási megszorítások ellen tiltakozó római gimnazisták és egyetemisták menetének élén haladók műanyag pajzsokat vittek, rajtuk a világirodalomból vett idézetekkel. A magasba tartott transzparenseken pedig azt hangoztatták, hogy "Nem mi adósítottuk el az országot!", "El a kezekkel a közoktatásról!". Sokan sisakot viseltek, arra hivatkozva, hogy így védekeznek a rendőrök gumibotjaival szemben.

A diákok menetét a rendőrség nem engedélyezte, ők azonban a római parlamentig akartak eljutni. A rendkívüli közbiztonsági intézkedéseket életbe léptető Giuseppe Pecoraro római prefektus kijelentette, hogy a parlament épülete sérthetetlen, a sisakosokat pedig kiemelik és azonosítják.

A hatóságok elővigyázatosságának oka az volt, hogy a november 14-ei európai sztrájknapon lezajlott incidensek megismétlődésétől tartottak, amikor Róma utcái a tüntetők és a rendőrség közötti csatatérré változtak. A belügyminiszter e héten azt hangoztatta, hogy a sorozatos tüntetések közbiztonsági vészhelyzetet teremtettek Olaszországban.

A tüntetők olyan jelszavakat is hangoztattak, hogy "Az utca a miénk!", "Nem keressük a rohamrendőrséggel való összecsapást, de jogunk van tüntetni", "A megszorításokkal szemben elfoglaljuk a várost!".

A diákokkal egy időben a pedagógus- és munkásszakszervezetek is fel vonulnak Rómában a Monti-kormány gazdasági megszorításai ellen. Külön menetet tartott közben a szociális biztonságot és igazságot követelő Casa Pound újfasiszta szervezet, amelyet fasizmusellenes megmozdulás kísért.

Róma központját biztonsági gyűrű övezte: leginkább gyalog lehetett közlekedni, de a főpolgármester a legjobbak azt nevezte, ha a rómaiak otthon maradnak vagy elmennek a tengerre.

Szakszervezetek és diákok Olaszország több más városában is tüntettek szombaton. Nápolyban a fiatalok "Nem leszünk olyanok, mint amilyennek a kormány akar!" feliratú táblákkal vonultak, a szicíliai Palermóban pedig koporsót vittek vállukon a válságban meggyilkolt kultúrát temetve.