szerző:
eduline/mti

Elrendelték a szénszünetet a Pécsi Tudományegyetemen, a felsőoktatási intézménynek csak a betegellátásban érintett...

Elrendelték a szénszünetet a Pécsi Tudományegyetemen, a felsőoktatási intézménynek csak a betegellátásban érintett létesítményei és a kollégiumai lesznek nyitva december 22. és január 4. között.

A PTE keddi közleménye szerint erre az időszakra szabadságra küldik azokat a dolgozókat, akiknek a munkája nem érinti a betegellátási és ügyeleti feladatokat. A tervezett vizsgákat azonban megtartják az egyetem felnőttképzési karának épületében és a Tudásközpontban, erről időben tájékoztatják az érintett hallgatókat és oktatókat. Hozzátették, a rektori hivatalban és a gazdasági főigazgatóságon ügyeletet tartanak.

Hol lesz még kényszerszünet? Szénszünetet elrendelő egyetemek és főiskolák listáját itt találod.

©

Az egyetem indoklása szerint a lépésre a költségvetését érintő 720 millió forintos év végi zárolás miatt kényszerül. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezzel a zárolás legfeljebb 5-10 százaléka takarítható meg. A többit a folyamatban lévő, előre tervezett kisberuházások, felújítások leállításával, a karbantartási költségek minimalizálásával és az alaptevékenység ellátásához nélkülözhetetlen beszerzések átütemezésével próbálják kigazdálkodni.

A közlés szerint létszámleépítés nem szerepel a zároláshoz kapcsolódó intézkedési tervek között.

A PTE már korábban jelezte, hogy a takarékosság jegyében fontolgatja szénszünet bevezetését is. Hasonló döntést hozott vagy tervez a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Károly Róbert Főiskola is.