szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bécsbe költözik a CEU, de az egyetem kártérítési pert indíthat a magyar kormány ellen. Közben kiderült: van olyan megye, ahol minden ötödik diák a lemorzsolódás határán billeg, a szakközépiskolákban pedig a diákok tíz százaléka megbukott legalább egy tárgyból. A hét legfontosabb oktatási hírei.

Bécsbe költözik a CEU

Mivel a lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Egyre több magyar felvételiző választ osztrák egyetemet

Egyre több magyar hallgató választ ausztriai egyetemet, egy év alatt húsz százalékkal emelkedett a kint tanulók száma. Nem véletlenül: Ausztria közel van, az állami egyetemeken nincs tandíj, a kinti magyar egyetemistáknak pedig évek óta saját egyesületük van, magyar gólyaavatót és diáknapokat is tartanak. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Van olyan nyelv, amiből a vizsgázók több mint fele megbukik: itt vannak a friss statisztikák

Majdnem annyian próbáltak nyelvvizsgát szerezi 2018 első hat hónapjában, mint tavaly egész évben - derül ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. A középiskolások alighanem a közelgő felvételi szigorra készülnek, sokan pedig ügyesen taktikáztak a vizsgaidőponttal: megvárták az első januári-februári vizsgaidőpontot, így ugyanis visszaigényelhették az államtól a nyelvvizsga 20-30 ezer forintos díját. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Aggasztó adatok: van olyan megye, ahol minden ötödik diák a lemorzsolódás határán billeg

Nógrád megyében minden ötödik általános iskolást lemorzsolódás veszélyeztet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakközépiskolások több mint 21 százaléka teljesít aggasztóan gyengén az iskolában, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem jobb a helyzet – többek között ez derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból. Pedig 2020-ra tíz százalékra kellene csökkenteni az iskolaelhagyók arányát. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Kártérítési pert indíthat a kormány ellen a CEU

Nem tartja kizártnak a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Újabb rangsor: Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus

Idén is összeállította Európa legjobb üzleti iskoláit tartalmazó rangsorát a Financial Times – a listára Magyarországról a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara került fel, a rangsorkészítők a 82. helyre sorolták az intézményt. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Minden tizedik diák legalább egy tantárgyból megbukott a szakközépiskolákban

Még mindig a matematika a mumus a magyar iskolákban: ebből a tantárgyból buktak meg a legtöbben a 2017/2018-as tanév második félévében. Meglepő, de történelemből is több mint tízezren szereztek egyes, sőt még testnevelésből is több mint háromezer diák hasalt el az előző tanévben. A szakközépiskolákban – vagyis a volt szakiskolákban – minden tizedik elhasalt legalább egy tárgyból. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megszünteti képzéseit a Budapest Kortárstánc Főiskola

Megszünteti táncművész alapképzését és tánctanár mesterszakját a Budapest Kortárstánc Főiskola, a képzéseket 2021-ig működtetik – közölte az intézmény rektora. A teljes cikket itt olvashatjátok el.