Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így jelentkezhettek az ingyenes OKJ-s képzésekre: minden fontos infó egy helyen

18

Mikor ingyenes egy OKJ-s képzés? Bármilyen szakmát ingyen megtanulhattok? Vannak rejtett költségek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk most utána.

Forrás: Túry Gergely

Rengeteg levelet kapott az Eduline szerkesztősége, amelyben az ingyenes OKJ-s lehetőségekről érdeklődtetek. Június 12-én lépett hatályba az a rendelkezés, hogy már nem csak egy, hanem két szakképesítés is ingyenes és a korhatárt is eltörölték.A második szakképzésről bővebben itt írtunk.

hirdetés
hirdetés

Sokakban felmerült a kérdés, hogy vannak-e egyáltalán ingyenes OKJ-s képzések, mert akármilyen szakot néztek, mindenhol fizetni kellett volna érte. Ezért megnéztük az iskolák kínálatát, hogy valóban így van-e. Az tény, hogy a képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is eléggé lecsökkent. Sok iskola bár azt írja a honlapján, hogy van ingyenes képzés, mégis azt tünteti fel, hogy beteltek az ingyen férőhelyes kurzusok, de lehet még csatlakozni a csoporthoz - pénzért. Nekik nyilván az az érdekük, hogy a sokszor túlárazott tanfolyamokat végezzék el a jelentkezők, ne az államilag támogatottat. Meg kell azonban jegyezzük, nem a szakképzési centrumok trükköznek, hanem az OKJ-s tanfolyamokra specializálódott képzési helyek, amelyek nem részei egyetlen szakiskolának sem. Tehát, hogy egy kicsit sántító hasonlattal éljünk: az OKJ-s képzés olyan, mintha nyelvet akarnál tanulni. Ehhez választhatod azt, hogy elmégy egy rendes iskolába, ahol számos más dolog mellett nyelveket is tanítanak, vagy választhatod a nyelviskolákat is, ahol külön erre specializálódtak. De a nyelviskolákban gyakran csak fizetős tanfolyamok vannak. Ugyanez a helyzet az OKJ-s képzésekkel is.

De nézzük meg pontról pontra az OKJ-s képzés rejtelmeit.

Mi a különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás, és az iskolai rendszerű és iskolai rendszeren kívüli képzés között?

Sokaknak ez a kérdés okozza a legtöbb fejtörést, ezért érdemes megnézni, hogy egy általatok kiválasztott szakmát felnőttképzésben vagy felnőttoktatásban kínálják-e. Ugyanis a felnőttképzés nem iskolai rendszerű, itt nem számít diáknak a tanuló, éppen ezért diákigazolvány sem jár. És ami a legfontosabb: nem ingyenes. Kivéve azoknak, akik regisztrált munkanélküliek.

Ezzel szemben a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott és jár a diákigazolvány is.

Az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes, tehát ha egy tanfolyamként indított szakma tetszik meg nektek, azért a továbbiakban is fizetni kell – vagy keresni olyan iskolát, ahol indítják ingyen. Hogy milyen OKJ-s képzésre jelentkezhettek érettségi után, megtaláljátok itt.

Mi a különbség a nappali-, esti-, levelező tagozat között?

A nappali oktatás olyan, mintha tényleg iskolába járnátok – rendes tanórák vannak, bár az iskolánként eltér, hogy hány óra van egy nap. Van, ahol délelőtti és délutáni oktatás is van. Nappalira az 1990. január 1-jén vagy azután született diákok járhatnak általában, de van olyan iskola, ahol nincs felső korhatár.

Az esti oktatás azoknak ideális, akik munka mellett szeretnének szakmát szerezni, ezek általában délután kezdődnek.

A levelező tagozatosoknak havonta egyszer, egy hétvégén van oktatás – általában ez is elkezdődik már pénteken (bár nem mindenhol) és szombaton szintén egész napos. Levelezőn azonban nem minden szakma végezhető el.

Diákigazolvány a nappali-, esti- és levelező képzésen is jár. Hogy milyen kedvezményeket vehettek igénybe estis vagy levelezős diákkal, itt megtaláljátok.

Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?

A júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes – korhatár nélkül. Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van OKJ-s papírotok – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amiket tanfolyami jelleggel végeztetek, tehát fizettetek érte.

Melyik OKJ-s szakma ingyenes?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálhatjátok a képzési jegyzéket és azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is - elméletileg. Ebben a jegyzékben azonban az iskolákat nem találhatjátok meg. Ugyanakkor van egy kereső, ahol megadhatjátok, melyik szakma érdekel titeket és akkor kiadja, milyen szakképzési centrumokban indítanak olyat – ingyenesen.

Példákon keresztül

Kérdeztétek tőlünk a CAD-CAM informatikus képzést, amelyet a képzési jegyzék szerint lehet nappali, esti, levelező, tanfolyami és távoktatási rendszerben is tanulni. Ha a kereső legördülő menüjében kiválasztjátok a CAD-CAM informatikust és mondjuk Budapestet, akkor látni fogjátok, hogy 3 szakképzési centrumban oktatják: a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban. Mivel ezek – ahogy a nevük is mutatják – centrumok, így több tagegységük is van, így érdemes mindegyiknek a honlapját felkeresni. Így ezt a képzést például a Weiss Manfréd szakközépiskola indítja.

De az ápoló szakma is igen népszerű, bár a többség azért választja, mert külföldön könnyebb vele elhelyezkedni. Megnézve a keresőben kiderül, hogy az országban 9 szakképzési centrumban lehet ingyen tanulni az ápolást: Baja, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Mátészalka, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Szolnok. Nézzük most meg a debreceni központot. Bár ennek külön honlapja nincs, az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható, milyen iskolák tartoznak alá. Ebből pedig kiderül, hogy az ápoló szakmát a Debreceni SZC Dienes László Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája indítja.

Rejtett költségek

Sok iskola kér egy egyszeri, 20-30 ezer forintos működési támogatást, még akkor is, ha ingyenes képzésre jelentkeztetek. Ezen felül vannak úgynevezett különeljárási díjak, amiket akkor kell fizetni, ha valaki megbukott egy vizsgán és szeretne javítani.

De van olyan iskola, ahol a tankönyvcsomagért is fizetni kell, ebben a debreceni képzőben például a kozmetikusoknak 14 ezer forintba kerül a könyv. Plusz van, ahol az eszközöket is neked kell megvenni, így például a kozmetikusoknál elengedhetetlen a sminkkészlet, amit majd a tanár utasításai szerint kell összeválogatni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (18) , melyek közül a legfrissebbek:

szász istván attila

sziasztok szeretnék érdeklődni meg jelentkeznék debrecenbe biztónsági őr ingyenes tanfojamra mert a gyerekori álmom
okj s érdekel

Üdvözlöm!szeretném kérdezni ,hogy anyaságin vagyok de szeretnék tanulni ingyenes okj képzésben.kisgyermek nevelő gondozo érdekel.hogy s mint lehetséges.köszönettel gálné.toth mária.

[email protected]

Üdv. Érdeklődni szeretnék, hogy ingyenes gyakorló mentőápolói tanfolyam hol, és mikor indul, és mik a feltételei?Köszönöm.

[email protected]

Én arra lennék kíváncsi, hogy van ingyenesen okjs képzés ebben az országban, vagy csak paraszt vakítás. Én hetek alatt nem tudtam kinyomozni. Sem a kormányhivatal sem más fórum nem tudott segíteni. Itt se tudtam egy elérhetőséget kinyomozni. Miért kell nyilvánosan üzengetnem? Egy telefonszámot, vagy email címet szeretnék kérni ahol érdemi választ kaphatok a kérdéseimre.

Érdeklőnék,hogy hol kell jelentkezni az ingyenes GKI tanfolyamra,illetve az E kategóriáju jogositvány megszerzésére.

Tisztelt eduline! 25 eves vagyok 8 altalanossal rendelkezem es asztalos szakmat szeretnek tanulni. Nappali iskolarendszerben is megszerezhetem a szakmat vagy csak estin? hol vegezhetnem el a kepzest budapesten, es mennyi idot vesz igenybe? ev kozben is indulnak kepzesek? elore is koszonom a valaszokat!

Szukika

Tisztelt Eduline!
Nagyon fontos kérdésem lenne.(számomra)
18év egy cégnél,folyamatos munkaviszony után váltani szeretnék.Fogtechnikusként szeretnék elhelyezkedni, ezért kinéztem egy OKJ tanfolyamot. Munkanélkülire szeretnék elmenni, miután felmondtam és az iskolát elkezdem. Számíthatok a munkanélkülitől valamilyen támogatásra? vagy esetleg az államtól?
Mihamarabbi válaszát tisztelettel várom és köszönöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy ha rendelkezem Ba diplomával, jelentkezhetek-e ingyenes okj-s képzésre. Valamint, hogy az emelt szintű szakképzés elviszi-e a támogatott féléveimet?

Tisztelt Címzettek!

Ha valaki már dolgozik, akkor jól értelmezem,hogy nem jogosult ingyenes , államilag támogatott OKJ-s képzés elvégzésére levelező tagozaton?? Amennyiben igen, akkor hol lehet megtudni az induló szakok listáját?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:Boros Barbara

Galló Rita Katalin

A virágkötő-és kereskedő tanfolyam nincs benne sehol a listában. Várható, hogy megjelenik majd a támogatott tanfolyamok listáján? Igény lenne rá-legalábbis a munkaadók részéről... Köszönöm!

CsalaZsuzsa

Érdeklődnék, ha már rendelkezem egy OKJ-s végzetséggel amit a munkaügyi központ fizetett, emelet rendelkezem nappali rendszerű szakmunkás bizonyítvánnyal erre épült érettségivel valamint estin végzett technikummal akkor lehet-e még egy ingyenes OKJ-s képzésben részem.

heep

Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne:
Fiam idén júniusban fejezi be a szakközépiskola utáni első OKJ-s képzést. Ezalatt kapja a családi pótlékot és az árvasági ellátást. 1996-ban született és úgy tudom a családi pótlék már csak ennek a folyamatban lévő tanévnek a végéig jár utána. Ősztől elkezdené a második OKJ-s képzést felnőttoktatás keretében a 2016-2017-es tanévben. Fontos lenne tudni, hogy mindegyik formában (nappali, esti, levelező) jár-e az árvasági ellátás.
Köszönöm a választ. Erik

Magony Erika

Az számít, ha elkezdtem egy Okj képzést, de nem fejeztem be (nem vizsgáztam) ? Akkor csak a második ingyenes még, vagy az nem számít amit csak elkezdtem de nem fejeztem be?

Czene Cs'lla

Nem működik a szakma kereső :( hol lehet ennek utána nézni hogy mik azok a 2 szakma ami ingyenes?

Kürti Anikó

OKJ ápoló képzésem van,40év feletti vagyok,jelentkezhetek-e?

Kovács Bella

OKJ ápoló végzettségem van, 50 fölötti vagyok. Jelentkezhetek-e második OKJ-ra és milyen feltételekkel?

Kun Attiláné

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni, nekem azt mondták, hogy amit fizetős rendszerben szereztem képesítést, az nem számít, tehát jár az ingyenes OKJ nekem is. Ez igaz?Mi a helyzet azzal ami konkrétan az iskolai végzettségem, az beleszámít már egy képzésbe, vagy azon kívül ingyenes még 2?Nekem van egy szakmám, azon kívül 2 tanfolyamom, egyiket fizettem, másikat munkaügyi központ fizette egy részét, de nem teljesen, tehát abba is fizettem. Ilyenkor mi a helyzet?Köszönöm

KisVeronika

Már rendelkezem egy OKJ-s bizonyítvánnyal, és idén elkezdtem a másodikat(mondhatni, hogy ingyenesen..) 22 éves vagyok és az iskolában azt mondták, hogy csak az első OKJ képzés lehet nappali tagozatos, így engem estire tudtak beírni. Tényleg ez a helyzet és nem tudok áttérni nappali tagozatra?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X