Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Már két szakmát szerezhettek ingyen: 10 kérdés és válasz az OKJ-ról

12

Júniustól már nem csak az első, hanem a második szakképesítéseteket is ingyen szerezhetitek meg. Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Már két szakképesítést szerezhettek ingyen
Már két szakképesítést szerezhettek ingyen
Forrás: Túry Gergely

Kinek ingyenes az első két OKJ-s képzés?

hirdetés
hirdetés

Június 12-én léptek hatályba azok az új szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben, vagyis végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni.

Nappali tanfolyamra is járhatok?

Igen, a korábbi 21 helyett 25 éves korig. Ezután esti vagy levelező tagozaton, illetve más sajátos munkarendben (például távoktatás) végezhetitek el a képzést.

Mennyi ideig tanulhatok ingyen?

Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül tanulhattok ingyen - az OKJ-s képzések nagy része kétéves -, és ingyen végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig.

Milyen képzésekre jelentkezhetek érettségivel?

Erről itt írtunk.

Találok valahol leírást a képzésekről?

Igen, például a szakkepesites.hu oldalon, de mi is sorozatban dolgoztuk fel azokat az OKJ-s képzéseket, amelyeket a központi ponthatáros szakok területeén indulnak. A gazdasági és üzleti képzésekről itt, az egészségügyi tanfolyamokról itt, az oktatás és sport területén indulókról itt, a szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódókról itt, az építészeti, faipari, környezetvédelmi, mezőgazdasági képzésekről pedig itt olvashattok.

Akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diplomám?

Igen, ugyanolyan feltételekkel szerezhettek szakmát, mint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

Az OKJ-val fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Az állami ösztöndíj feltételeiről itt olvashattok, arról pedig, hogy az idei tanévtől könnyebben elveszíthetitek, itt írtunk.

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, ha az adott szakirányon tanultok tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 24 többletpontot kaphattok. A 2016-os felvételin érvényes szabályokat itt találjátok.

Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?

A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből. Ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a képzésekre a felsőoktatási felvételi során kell jelentkeznetek.

Van felvételi?

A felsőoktatáshoz hasonló felvételi nincsen, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát, de ha nincs nagy túljelentkezés, akkor ezeknek kicsi a tétje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (12) , melyek közül a legfrissebbek:

Tájékozódni szeretnék, hogy ha az első OKJ-s képzést végzi valaki és a középiskola nem kapott a képzés elindításához államilag támogatott keretet, ezért költségtérítéses formában tudta elindítani, ebben az esetben a kollégiumi férőhelyért fizetnie kell-e a tanulónak. Értelmezhető-e ebben az esetben a két OKJ-s képzés megszerzésének ingyenessége a kollégiumi ellátásnál?

A nagyfiam a nyáron fejezte be a kétéves OKJ-s tanfolyamát és ősztől új, kétéves OKJ-s képzpst szeretne kezdeni. Ő most húszéves, tehát nem fut ki az időből, vagyis (remélhetőleg) nem tölti be a 25-öt, mire végez. Azt szeretném kérdezni, hogy a második képzést nem kell estiben kezdenie, végigjárhatja (így összesen négy évet) nappali tagozaton?

Phedina

Érdekelne engem a második okj-s ingyenes képzés, csak bizonytalan vagyok azzal kapcsoltban hogy igénybe vehetm e?
2004-ben elvégeztem egy pénzügyi és számviteli ügyintézői tanfolyamot (középiskolában), majd 2008-ban a PSZF-en nappalin egy felsőfokú szakképzést ami akkor még okj képzés volt. Viszont most úgy tudom, hogy az már nem számit bele az okj-be. Mert ha igen akkor a felsőfokú ingyenes képzési időm egy részét is elhasználtam és a második okj-s lehetőségem is egy képzés alatt elfogyott. Erre a konkrét helyzetre vonatkozólag szeretnék választ várni. Van e még lehetőségem igénybe venni a 2. okj képzést? Köszönettel Pintérné Horváth Edina

Manó Őszi

Olyan esetben, hogyha most fejeztem be első OKJ-s szakmám, amelyet államilag finanszírozott képzésben végeztem el, viszont emellett párhuzamosan elvégeztem egy másik szakmát(pl targoncás jogosítványt szereztem),amit önerőből fizettem, ez után ha jól tudom, a tanulmányomat ha folytatom(pl technikus képzés), akkor még ingyenes a képzésem. olyan esetben, ha ezt megszakítom(külföldi munkavállalás miatt), de még nem múltam el 25 éves, ebben az esetben számomra is él még ez a 2-ik okj-s szakma támogatása?

Cs. Ágnes

A két ingyenes OKJ képzés egymással párhuzamosan is végezhető? Vagy erre van külön kikötés, hogy egyszerre csak az egyiket lehet, és csak annak elvégzése után kezdhetem meg a másodikat?

Proksa Viktor

Csak arról nincs szó, hogy ezt hol és kinek kellene jelezni.
Vállalatunk nemrég 4 dolgozójának finanszírozta a targoncavezetői képzést.
És akkor azt a pénzt kitől kérhetem vissza?
Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen.

Nimellos Armen

Nekem azt a tájékoztatást adták,hogy semmi esetre sem mehetek nappali képzésre,mivel már van egy szakmám,csak estire. Ezért,most sokkal nehezebb találnom egy iskolát,mert ahol találtam végre egy elfogadható képzést,ott nem indítanak esti képzésben olyan szakot,amire szeretnék menni.

Margó Soós-Gyöngyösi

Informálódni szeretnénk,hogy hallássérült lányunk érdekében milyen képzéseket tudnak ajánlani és milyen feltételekkel.Bármi hasznos információnak nagyon örülnénk.Köszönettel Soós-Gy M

Katalin Magyar

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék,hogy Mohácson hol lehet jelentkezni az ingyenes OKJ s képzésekre?
Köszönettel:
Katalin

Soltesz Adrienn

hát ez érdekes, én államin finanszírozva tanultam diplomát 2006 ig. magam finnszírozva csináltam a tb szalelőadóit
de akkor még talán jár nekem egy ingyenes okj képzés akkor

Szilárd Blum

>mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését, vagyis végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot.
-TANFOLYAMOT azt nem. Az ingyenesség az ISKOLARENDSZERŰ képzésre vonatkozik. Ennek időtartama kötött, jellemzően 2 tanév. Pl. levelező képzés esetén lehet hogy csak heti egy napot kell bejárni, de akkor is két tanév. Tanfolyami rendszerben lehet rövidebb idő is (gyakoribb iskolába járással) - de az már nem felnőttOKTATÁS, hanem felnőttKÉPZÉS, ami nem ingyenes. (Ha csak valaki - cég, munkaügyi központ -, nem finanszírozza.)

>Ezután felnőttoktatásban lehet tanulhattok, amely ugyanúgy ingyenes, függetlenül az oktatás munkarendjétől, amely lehet nappali, esti, levelező vagy más sajátos munkarend (például távoktatás) is.
-Tegyük hozzá:"-Szakképző iskolában a nappali oktatás munkarendje szerinti felnőttoktatás azok számára szervezhető meg, akik még nem rendelkeznek szakképesítéssel." Nagyon nehéz egy osztálynyi olyan diákot összeszedni, hogy egyikük se rendelkezzen szakképesítéssel, tehát ez ritka lesz. A munkarendet az adott szakma is köti, azaz az OKJ meghatározza, hogy melyik szakmákat lehet pl. távoktatásban képezni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X