Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt! Percről percre tudósítunk

Csütörtökön az angollal folytatódik az érettségi szezon - ahogy az előző vizsganapokon, úgy ma is minden infót megtaláltok a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk a tesztről. És ami a legfontosabb: az írásbeli után jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal! Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak!

15:02
Mi volt az emelten?

Már nagyjából ezt is tudjuk.

hirdetés
hirdetés

13:39
Húha, a szavazataitok alapján tényleg nagyon nehéz volt a mai nap

Itt tudtok még szavazni.

13:00 
Érkeznek a megoldások.

 

Itt van a középszintű angolérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Itt találjátok a középszintű angolérettségi első - az olvasott szöveg értését mérő - részének nem hivatalos megoldását. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a megoldásokat köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak! Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok. Az íráskészség nem hivatalos megoldásai. Az olvasott szövegértés nem hivatalos megoldásai.

12:36
Az érettségizők ítéletére vár a mai feladatlap.

Milyennek találtad a vizsgát? Szavazz itt!

11:40
Hamarosan jövünk a középszint nem hivatalos megoldásaival.

Szóval nincs is más dolgotok, mint velünk maradni.

11:33
Nem volt könnyű az íráskészség

A szakérői véleményt itt olvashatjátok.

11:23
Kinek hogy sikerült?

Ma is várjuk az élménybeszámolókat az [email protected] címre.

11:00
Milyen feladatokat kaptak középszinten íráskészségből?

Ilyeneket.

10:41
A nyelvhelyesség elég komoly kihívásnak tűnik középszinten, legalábbis a tanárok szerint.

10:26
Jön az utolsó rész

A diákoknak már csak az íráskészséget mérő részt kell megoldaniuk, 60 perc alatt. Érdemes összeszedniük a maradék erejüket, mert ez a rész is 33 pontot ér.

Két feladatot kapnak. Az első feladatban a vizsgázó verbális, illetve vizuális segédanyagra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelmű szöveget hoz létre. A második feladatban a vizsgázó hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget hoz létre négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó.

10:12
Hányan vizsgáznak ma angolból?

Angol nyelvből középszinten 1.157 helyszínen 52.522, emelt szinten 129 helyszínen 10.273 éretségiző.

9:45
Elő a magnókkal!

Jön a hallott szöveg értését tesztelő, 30 perces, 33 pontot érő rész - ismertebb nevén a "magnó". A feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll (egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc, az érettségizők minden szöveget kétszer hallgat meg, a második meghallgatásnál megszakításokkal.

2014-ben éppen a hallott szöveg értését mérő részből lett balhé: sokan tettek panaszt az Oktatási Hivatalnál az emelt szintű angolérettségi hanganyaga miatt, több diák szerint a felvétel rossz minőségű volt, a beszélőket nem lehetett érteni.

9:33
És most egy kis szünet

Mármint a diákoknak. Az angolérettségi első és második része után kapnak 15 perc szünetet.

9:32
Milyen szövegeket kaptak a diákok a nyelvhelyességi részben?

 

A Csalagútról és a Wall Streetről is kaptak szöveget az angolból érettségizők

Az angolérettségi második részétől tart igazán a legtöbb diák. Ugyan kevés pont jár erre a rövid szakaszra, azonban nagyon könnyen bele lehet futni olyan hibákba, amelyekkel több pontot veszíthettek. Az angolérettségiről folyamatos tudósításunkat és legfrissebb híreinket Elkezdődött a 2. rész itt találjátok.

9:12
Amíg mi az első rész feladatairól írtunk...

... a diákok megkapták a második rész nyelvhelyességi feladatsorát, amelyre 30 percük lesz. Ha azzal is megvannak, jön egy kis szünet.

9:10
Van olyan feladat, amellyel senkinek nem lesz problémája

 

Primitív feladat is van a középszintű angolérettségin a szaktanár szerint

Az általunk megkérdezett szaktanár egyszerűnek és könnyen megoldhatónak tartja az idei középszintű angolérettségi olvasott szöveg értését mérő részét. A megkérdezett szaktanártól azt az információt kaptunk, hogy az idei érettségi semmiképp sem nevezhető nehéznek. Ami mindenképpen kiemelendő pozitívum, hogy a négy szövegből három tartalmilag is érdekes lehet a diákok számára, így valószínűleg szívesen dolgoznak vele.

8:42
Megvannak az első infók az angolérettségiről!

Egy Stephen Hawking-idézetet, egy elveszett szemüvegről szóló szöveget, egy, a sziesztázás hatásairól szóló cikket és egy különleges kerékpárzárról szóló anyagot kaptak a középszinten érettségizők az angol első részében. A teljes cikket itt olvashatjátok el!

8:22
Közben megjelentek a tegnapi töriérettségi hivatalos megoldásai

Itt vannak a középszintű, itt pedig az emelt szintű feladatok hivatalos megoldásai.

8:00
És starthoz!

Ezekben a percekben kapják meg az érettségizők az első feladatsort, amely az olvasott szöveg értését teszteli. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll, a diákoknak 60 percük van erre a részre. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is (pl. apróhirdetések). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 1000-1200 szó.

Ebben a részben többféle feladattípus fordulhat elő, például feleletválasztás, igaz/hamis állítás, egymáshoz rendelés, cím, kép és összegző mondat bekezdéshez rendelése, kérdés és felelet egymáshoz rendelése, csoportosítás megadot kategóriák szerint, képek vagy események sorrendbe rakása a szöveg alapján, a szövegből kiemelt mondat vagy bekezdés helyének azonosítása,a szöveg részeinek sorrendbe rakása, hiányos szöveg vagy hiányos mondatok kiegészítése, rövid választ igénylő nyitott kérdések.

7:56

"Előkészülve egy jó kis emelt angolra" - a képet egyik olvasónk küldte

7:55
Még öt perc, és kezdődik!

A vizsga után jövünk a szaktanár által készített, nem hivatlos megoldásokkal! Nagy kalappal mindenkinek!

7:40

Olyan érettségi lesz ma, amely miatt Balog Zoltán is levelet kapott

Olyan érettségi vizsga kerül csütörtökön sorra, amely miatt több diák levelekkel bombázta a minisztériumot. A középszintű angolérettségi írásbelije 180 perces, a négy feladatlap megoldásával maximum 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az olvasott szöveg értését mérő rész 60 perces, a nyelvhelyességi feladatsorra 30, a hallott szöveg értését ellenőrző feladatok megoldására szintén 30, az íráskészség rész kidolgozására 60 percet kapnak.

7:20
Hány pontot érnek a középszintű írásbeli részei?

Az olvasott szöveg értését mérő részre maximum 33 pontot kaphattok, a nyelvhelyességi feladatsor megoldásával 18, a hallott szöveg értését ellenőrző résszel 33, az íráskészséggel szintén 33 pontot szerezhettek.

6:50
Tegnap a metróval, ma a HÉV-vel akad probléma

Nem jár a csepeli hév, így nehéz lesz kimenni Csepelre erettsegizni. Csak annyit mondanak, hogy bizonytalan ideig nem közlekedik a hév - írja egyik olvasónk.

A BKK Facebook-oldalán azt írja, a H7-es HÉV teljes vonalán pótlóbusz közlekedik, mert egy utas rosszul lett.

Update: a BKK pár perccel később jelezte, ismét teljes vonalon jár a csepeli HÉV.

6:40
Tudtátok...

... hogy kinek a hangját halljátok a budapesti villamosokon és metrókon, amikor angolul mondják be a kövekező megállót? Ebből a cikkből megtudhatjátok:

Az angol tanárnő, akit egész Budapest hallgat

Az ELTE-n tanító Rachel Appleby hangját lehet hallani a villamosokon és a metrókon. Évek óta él a fővárosban, ám néhány megállóval a mai napig gondja akad. A külföldi turistákat tájékoztatja, de a budapestiek is jól ismerik a hangját, megszólal ugyanis a 4-6-os villamos vonalán, de hallhatjuk a 2-es vagy éppen a 4-es metrón is - írja a Híradó.hu Rachel Applebyról a vele készült interjú kapcsán.

6:22
Van nálatok szótár?

Persze csak egy vizsgarésznél lehet elővenni: mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin csak az íráskészséget mérő feladatok megoldásához használhattok nyomtatott szótárt, a többi részhez - olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése - nem.

Forrás: Pixabay

Fontos: csak nyomtatott szótárt lehet használni, szótárgépet vagy bármilyen más eszközt nem.

6:00
Milyen a középszintű angolérettségi?

A középszintű angolérettségi írásbelije 180 perces, a négy feladatlap megoldásával maximum 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az olvasott szöveg értését mérő rész 60 perces, a nyelvhelyességi feladatsorra 30, a hallott szöveg értését ellenőrző feladatok megoldására szintén 30, az íráskészség rész kidolgozására 60 percet kapnak.

Forrás: Pixabay

Az első két vizsgarész - olvasott szöveg értése és nyelvhelyesség - után 15 perces szünetet tartanak az iskolákban, ez követően futnak neki a diákok a hallott szöveg értését mérő résznek, valamint az íráskészséget tesztelő feladatoknak.

5:45
Mit találtok az Eduline-on?

Aki csak ma csatlakozik az érettségizők népes táborához, annak eláruljuk: mindent! Beszámolunk a feladatok témájáról, a rendkívüli eseményekről, tanárokat és diákokat kérdezünk a feladatokról, és persze az írásbeli után jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

5:30
Valamivel nehezebb lesz az idei érettségi, mint a tavalyi

Ez már most, a vizsga kezdete előtt biztos. A középszintű angolérettségi a korábbi A2-B1 szinthez képest tisztán B1-es szintű lesz - ez szintemelkedést jelent.

Rossz hír az érettségizőknek: eltűnnek a legkönnyebb feladatok

Eltűnnek a középszintű idegen nyelvi érettségiről a legkönnyebb feladatok 2017-től. "A nemzeti alaptantervhez igazítva az élő idegen nyelvi érettségi vizsga középszintje a Közös Európai Referenciakeret (KER) értelmében a B1 szintnek, az emelt szint továbbra is a B2 szintnek felel meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X