Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Olyan érettségi lesz ma, amely miatt Balog Zoltán is levelet kapott

Olyan érettségi vizsga kerül csütörtökön sorra, amely miatt több diák levelekkel bombázta a minisztériumot.

Forrás: Shutterstock
A középszintű angolérettségi írásbelije 180 perces, a négy feladatlap megoldásával maximum 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az olvasott szöveg értését mérő rész 60 perces, a nyelvhelyességi feladatsorra 30, a hallott szöveg értését ellenőrző feladatok megoldására szintén 30, az íráskészség rész kidolgozására 60 percet kapnak.

Primitív feladat is van a középszintű angolérettségin a szaktanár szerint

Az általunk megkérdezett szaktanár egyszerűnek és könnyen megoldhatónak tartja az idei középszintű angolérettségi olvasott szöveg értését mérő részét. A megkérdezett szaktanártól azt az információt kaptunk, hogy az idei érettségi semmiképp sem nevezhető nehéznek. Ami mindenképpen kiemelendő pozitívum, hogy a négy szövegből három tartalmilag is érdekes lehet a diákok számára, így valószínűleg szívesen dolgoznak vele.

hirdetés
hirdetés

Az első két vizsgarész - olvasott szöveg értése és nyelvhelyesség - után 15 perces szünetet tartanak az iskolákban, ez követően futnak neki a diákok a hallott szöveg értését mérő résznek, valamint az íráskészséget tesztelő feladatoknak.

Változtak a szabályok, tiltakoztak a diákok

Valamivel nehezebb lesz az idei érettségi, mint a tavalyi - ez már most, a vizsga kezdete előtt biztos. 2017-től az idegen nyelvi középszintű érettségi a korábbi A2-B1 szinthez képest tisztán B1-es szintű lesz. Vagyis kikerülnek a feladatsorból a legkönnyebb részek.

Tíz, szakképzésben tanuló diák már januárban arra kérte az oktatásért felelős tárcát, ne követeljenek magasabb teljesítményszintet a 2017-es idegen nyelvi érettségin, mint az előző években.

"Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a mi érdekünk a megfelelő nyelvtudás – de ennek elsajátítása számos egyéb tényezőtől is függ. Attól, hogy középiskolás tanulmányaink utolsó negyedében kiderül, hogy a követelmény magasabb, mint eddig, nem a teljesítmény fog nőni, csak a szorongás és a kudarcot vallók száma. Hiszen nyelvóráink száma nem növekedett, a diákok és a tanárok túlterheltsége, valamint az általános káosz nem csökkent – mitől lennének jobbak az eredmények?" - írták nyílt levelükben.

Hozzátették: a szakképzésben tanulók között meglehetősen nagy arányban vannak jelen a tanulási nehézséggel küzdő, részképesség-zavaros tanulók, akik számára a követelmények változtatása nélkül is kihívást jelent az érettségi. "Emellett pedig számos társunk kénytelen anyagi okok miatt dolgozni az iskola mellett. A szegénységből való kiút számukra egyedül a tanulás lehet. A vizsgák átgondolatlan nehezítésével és a vizsgakövetelmények átláthatatlan káoszával az esélytelenség és a szegénység börtönébe zárnak minket" - írták.

Bár a levél mellé állt a Független Diákparlament, változást nem sikerült elérniük.

 

Hogyan pontozzák a holnapi angolérettségit? Minden információ egy helyen

A következő megmérettetés az angolérettségi, remélhetőleg az sem lesz nehezebb az eddigi vizsgáknál. A pontozásról, használható eszközökről minden hasznos információt itt találtok meg. Középszint A holnapi angol érettségit a maihoz hasonlóan három órán keresztül írhatjátok. Az írásbelire, amely négy feladatsorból áll, legfeljebb 117 pontot kaphattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X