Közoktatás Unyatyinszki György

Te tudnád 13 évesen, hogy mit dolgoznál élet végéig? Pedig ezt várhatják el tőled

Elolvasom

A középiskolai szakképzés komoly átalakulás előtt áll, a szakiskolákból kialakuló és szakgimnáziumokban alig lehet majd különbséget találni, kivéve, hogy durván megvágnák, hogy milyen tantárgyakat tanulhatnak a diákok. Az új rendszerben 13-14 évesen kellene olyan döntést hoznotok, ami meghatározná, hogy milyen területen dolgoztok életetek végéig. Leírjuk, hogy miért.

Közoktatás Eduline

Kidobatták a péktanoncokkal a kenyeret, mert a Klik nem fizette a kemencét

Elolvasom

Abszurd helyzeteket okozott számos szakképző iskolánál az állami fenntartóhoz való átszervezés, a Klik rengeteg szakképzéshez tartozó járulékos költséget nem fizetett ki, így viszont egyes szakképzések lényegében értelmetlenné váltak. Egy iskolában a péktanoncoknak ki kellett dobniuk a kenyértésztát, mert nem működhetett a kemence és a hűtő, ráadásul így értékesíteni sem tudták a kész terméket.

Közoktatás eduline/mti

Egyetlen tankönyve lesz a szakiskolásoknak

Elolvasom

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet olyan "érthető nyelvezetű" tankönyvet fejlesztett ki a szakiskolai diákoknak, amelyből a magyartól a természetismeretig mindent megtanulhatnak. A "közismereti tankönyvből" csak a testnevelés és az idegen nyelv maradt ki.

Felnőttképzés Eduline

Mennyit lehet keresni diploma nélkül? Ezek lesznek a hiányszakmák jövőre

Elolvasom

Gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, szociális gondozó és ápoló - ha ezeket a szakmákat választjátok, majdnem minden megyében kaphattok szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat. Ez az első félévben egységesen havi 10 ezer forint, utána a tanulmányi eredménytől függően változik, de akár havi 30 ezer forint is lehet. Íme, a 2013/2014-es tanév hiányszakmáinak listája.

Felsőoktatás Eduline

Visszaesett a felvételizők száma, alkotmányba írják a "röghöz kötést", újabb egyetemi botrány - a hét hírei

Elolvasom

A tiltakozások ellenére elfogadta a parlament a negyedik alaptörvény-módosítást, amely alkotmányba foglalja az állami ösztöndíjas hallgatók kötelező itthoni munkavállalását. A felsőoktatásba jelentkezők száma közben ismét csökkent: legfeljebb százezren felvételiznek idén. Szeptemberig még olcsóbban szerezhettek szakmát: összegyűjtöttük azokat az OKJ-s tanfolyamokat, amelyeket már pár tízezer forintért is elvégezhettek. Megnéztük azt is, milyen esélyeitek vannak a munkaerőpiacon jogászként.

1 2