szerző:
Eduline

A tiltakozások ellenére elfogadta a parlament a negyedik alaptörvény-módosítást, amely alkotmányba foglalja az állami ösztöndíjas hallgatók kötelező itthoni munkavállalását. A felsőoktatásba jelentkezők száma közben ismét csökkent: legfeljebb százezren felvételiznek idén. Szeptemberig még olcsóbban szerezhettek szakmát: összegyűjtöttük azokat az OKJ-s tanfolyamokat, amelyeket már pár tízezer forintért is elvégezhettek. Megnéztük azt is, milyen esélyeitek vannak a munkaerőpiacon jogászként.

Alkotmányba írják a "röghöz kötést", közben puhulhatnak a szabályok

Hétfőn megszavazta a parlament az alaptörvény negyedik módosítását, amely alkotmányban rögzíti többek között az állami ösztöndíjas hallgatók kötelező itthoni munkavállalását - a hallgatói szerződésben foglalt "röghöz kötést" - és az egyetemek, főiskolák kancellárok általi pénzügyi irányításának lehetőségét. Hétfő délelőtt középiskolások állták el a Parlament déli kapuját a módosítás ellen tiltakozva, este pedig a Dísz téren tüntettek civil szervezetek. Szerdán Áder János köztársasági elnök bejelentette: aláírja a módosítást.

Szerdán ugyanakkor az új felsőoktatási államtitkár úgy nyilatkozott: felére csökkentenék az állami ösztöndíj fejében itthon ledolgozandó időt, amelyet a hallgatói szerződés rögzít. A kötelező munkavállalás így nem a képzési idő kétszerese, hanem egyszerese lenne. Klinghammer István szerint még április vége előtt létrejöhet az erről szóló megállapodás. A részleteket itt olvashatjátok.

Van-e diplomás túlképzés?

Mindössze százból hét végzett jogászhallgató hagyja ott a szakterületét, a friss diplomások körülbelül 14 százaléka dolgozik felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben. A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felméréséről - a várható fizetésekről, a munkanélküliségi rátáról stb. - itt olvashattok.

©

Legalább tízezerrel csökkent a felvételizők száma

Szerdától már hivatalos, hogy ismét csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma: idén 95-100 ezren, tavaly 110 ezren, 2011-ben pedig még 140 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára. Az Oktatási Hivatal közleményét itt olvashatjátok.

Átakalakul az OKJ: szeptemberig még olcsón szerezhettek szakmát

Ingatlanközvetítő, bérügyintéző, bolti eladó: ezekre a pár tízezer forintba kerülő OKJ-s tanfolyamokra még most érdemes jelentkezni, mivel szeptember elsejétől hosszabbak és drágábbak lesznek a képzések. A legolcsóbban megszerezhető szakmákról itt olvashattok, a legdrágább tanfolyamok listáját itt, a legfontosabb tudnivalókat itt, a 2012-es év legnépszerűbb képzéseinek listáját pedig itt találjátok.

Lecsökken a közismereti tárgyak száma a szakiskolákban

Természettudományt, matematikát, társadalomtudományt, magyart csak heti egy, testnevelést viszont heti öt órában tanulnának a szakiskolások szeptembertől - derül ki a nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv tervezetéből. Az óraszámokat itt nézhetitek meg.

Készülj velünk a matekérettségire

Már elérhető az eduline és a matekmindenkinek.hu közös érettségi előkészítőjének második része. Két összetett feladatot kell megoldanotok: az egyik egy koordinátageometriai példa, a másikkal pedig a statisztikát és a valószínűségszámítást gyakorolhatjátok. Az előkészítő második részét itt, a múlt heti első részt pedig itt találjátok.

Szeptembertől drágábbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok: összegyűjtöttük, addig mennyiért tanulhattok
©

Hétfőn még nem sztrájkolnak a tanárok

Bíróság dönt a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás kérdéséről. A kormány még tárgyalt volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), szerintük azonban a sztrájkoló tanárok nem kötelezhetőek munkára. Legkorábban szerdán kezdődhet a pedagógussztrájk: a részleteket itt találjátok. Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár szerint okafogyottak a PDSZ követelései: erről itt olvashattok.

Matricázás az ELTE-n

Ismeretlenek "Zsidók! Az egyetem a miénk, nem a tiétek. Üdvözlettel: a magyar hallgatók..." feliratú matricákat ragasztottak az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének két névtáblájára. A dékán feljelentést tett, az Intézet hallgatói és az Oktatói Hálózat is elítélte az akciót. Erről itt olvashattok.

Így változnak a helyesírás szabályai

Mostantól a "Mariann-nal" a helyes alak a "Mariannal" helyett. Hamarosan életbe lép az új helyesírási szótár: a Nyelv és Tudomány összegyűjtötte a legfontosabb változásokat. Cikkünket itt olvashatjátok.