Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Mi vár az egyetemistákra 2013-ban? Itt vannak a legfontosabb változások

Elolvasom

Sem a felvételizők, sem az egyetemisták nem unatkoztak 2012-ben, és úgy tűnik, a 2013-as év sem lesz sokkal nyugodtabb: átalakul a felvételi eljárás, elindulnak az osztatlan tanárszakok és a kétéves felsőoktatási szakképzések, és változnak a pontszámítás szabályai is. Összegyűjtöttük a legfontosabb felsőoktatási változásokat.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem tenné kötelezővé a szóbeli felvételit a rektori konferencia

Elolvasom

A rektorok egyetértenek azzal, hogy a felvételihez szükség legyen egy emelt szintű érettségire, ugyanakkor szerintük a szóbeli felvételire csak azokon a szakokon van szükség, ahol mérni kell a szóbeli képességeket. Úgy vélik, hogy nem központilag kellene előírni, hányszor lehet ismételni egy vizsgát, ezt intézményi szinten szabályoznák.

Felsőoktatás Eduline

Jövő héten eldől, mi lesz a felsőoktatással

Elolvasom

Az új felsőoktatási törvény alapelveiről és a szigorúbb felvételi követelményeket tartalmazó rendeletről is a jövő héten tárgyal a kormány. Ha mindkettőre rábólintanak, a következő években átalakulhat a felsőoktatási intézmények finanszírozási rendszere, szigoríthatnak a tanulmányi- és vizsgaszabályzatokon, 2013-tól pedig legalább egy emelt szintű érettségi kell majd a legtöbb egyetemi-főiskolai képzéshez.

Közoktatás Eduline

Teljesíthetetlen feladattá válik az érettségi és a felvételi?

Elolvasom

A kormány felsőoktatási törvénytervezete ellentmond a nemzetközi trendeknek, a felvételihez szükséges két emelt szintű érettségi vizsga pedig a szegény családból származó diákok egyetemekre, főiskolákra való bejutását még nehezebbé tenné – állítja Magyar Bálint volt kulturális és oktatási miniszter, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság nemrégiben megválasztott elnöke.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: Magyar Bálint verte szét a kétszintű érettségit

Elolvasom

Fokozatosan szabad csak szélesebb körben előírni az emelt szintű érettségit, időt hagyva a diákoknak és az iskoláknak felkészülni a szigorúbb követelményekre – így nyilatkozott Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, a parlament oktatási bizottságának elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel.

Érettségi-felvételi Eduline

Mégis kötelező lesz 2013-tól az emelt szintű érettségi?

Elolvasom

Pokorni Zoltán szerint a fokozatos, megfontolt fejlesztés a jó az oktatásban: az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke így értékelte kedden az MTI-nek, hogy változatlanul marad a felsőoktatási intézményekbe való felvétel egyes szabályainak módosításáról szóló 2010. évi törvény, amelyet a nyáron ellenszavazat nélkül fogadott el az Országgyűlés.

1 2 3 4 5 6 7 8