szerző:
Eduline

Február közepéig jelentkezhettek a 2018-as érettségire, addig kell dönteni arról is, vállaljátok-e az emelt szintű érettségit. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Milyen szakokon kötelező az emelt szintű érettségi?

Egyelőre a felvételinek még nem általános feltétele az emelt szintű érettségi (2020-tól azonban az lesz - erről itt olvashattok), bizonyos szakok jelentkezőitől azonban emelt szintű érettségit kérnek az egyetemek és főiskolák. Ezeknek a szakoknak a 2018-as listáját itt nézhetitek meg, a 2019-es listát pedig itt találjátok.

Milyen tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni?

Az emelt szinten is választható tantárgyak teljes listáját az Oktatási Hivatal oldalán találjátok meg - a nehezebb, a felvételin több pontot érő vizsgára csak ezekből a tárgyakból jelentkezhettek.

©

Hány pont jár az emelt szintű érettségiért?

A minimum 45 százalékos emelt szintű érettégiért 50 többletpont jár. Maximum két emelt szintű érettségit számíthatnak be, így 100 többletpontot szerezhettek, ha két tárgyból is a nehezebb vizsgát választjátok.

Ilyen lesz a 2018-as érettségi: öt fontos infó, amit már most tudunk

Jövőre érettségiztek? Összegyűjtöttük azokat a fontos infókat, amelyek segíthetnek dönteni: melyik legyen a választott tárgyatok? Érdemes emelt szintű érettségit tenni? És ha igen, milyen tantárgyból? Mikor lesznek a 2018-as érettségi vizsgák? A 2018-as érettségi szezon május 4-én, a nemzetiségi nyelvi és irodalmi vizsgákkal kezdődik, a legtöbb végzőst érintő írásbelikre azonban május 7-ig kell várni, aznap lesz a magyarérettségi.

Mikor nem jár többletpont érte?

Csak akkor kaphattok az emelt szintű érettségiért többletpontokat, ha annak az eredményéből számolják ki az érettségi pontokat. Például hiába tesztek énekből emelt szintű érettségit, ha olyan szakra jelentkeztek, amelyen az ének nem kötelező vagy választható tárgy - ebben az esetben nem kapjátok meg az 50 többletpontot.

Nyelvvizsga és emelt szintű érettségi?

Ha ugyanabból az idegen nyelvből tesztek emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát, csak az egyikért kaphattok többletpontontot - méghozzá az emelt szintű érettségiért, hiszen az több pontot ér.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás