szerző:
Eduline

Újra kell vizsgázniuk azoknak a felvételizőknek, akik még a régi rendszerben érettségiztek, de most olyan szakra jelentkeznének, ahová csak emelt szintű érettségivel lehet bejutni? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Majdnem tizenöt éve érettségiztem, de most szeretnék elvégezni egy alapszakot. Olyat választottam ki, amelyhez kellene egy emelt szintű érettségi, de amikor én jártam középiskolába, még nem lehetett ilyen vizsgára jelentkezni. Újra le kell érettségiznem ebből az egy tantárgyból?

Van másik megoldás is, tavaly óta a jelentkezés feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgakövetelményét – a felvételi eljárás részeként, a felsőoktatási intézmény által szervezett – legalább 45%-os eredményű felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetitek.

De csak akkor, ha a kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt szereztétek az érettségi bizonyítványt és az adott tantárgyból is vizsgáztatok (más esetekben is van erre lehetőség, például ha valamelyik EGT-tagállamban, Ukrajnában vagy Szerbiában érettségiztetek).

Fontos feltétel még, hogy a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát csak az teheti le, aki olyan szakra jelentkezik, ahol előírás legalább egy emelt szintű érettségi.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Ilyen lesz a 2018-as egyetemi felvételi: négy fontos dolog, amit már most tudunk

Milyenek lesznek a minimumponthatárok a 2018-as felsőoktatási felvételin? Milyen szakokon teszik kötelezővé egy vagy két tantárgyból az emelt szintű érettségit? És változnak-e a pontszámítási szabályok? A 2018-as felvételi több mint két hónap múlva rajtol, de néhány dolgot már most tudni lehet a szabályokról.